Skip to main content

Το κόστος από την διεύρυνση της ΕΕ: Οι πρώτοι έσονται…τελευταίοι

Χώρες που σήμερα απολαμβάνουν οικονομικά οφέλη από την ΕΕ θα μετατραπούν αμιγώς σε χρηματοδότες.

Πανάκριβα θα στοιχίσει η διεύρυνση της ΕΕ, στα κράτη μέλη, με τους «πλούσιους» να δέχονται το ισχυρότερο  πλήγμα. Η εισδοχή των εννέα χωρών που βρίσκονται στον προθάλαμο της εισόδου, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, θα κόστιζε στα υπάρχοντα μέλη, περισσότερα από 256 δισεκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με υπολογισμούς.

Το τεράστιο κόστος της διεύρυνσης αποκαλύφθηκε καθώς 51 ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται στη Γρανάδα της Ισπανίας για τη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα σχετικά με τα εννέα κράτη που περιμένουν στην ουρά για την ένταξη.

“Όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να πληρώνουν περισσότερα στον προϋπολογισμό της ΕΕ και να λαμβάνουν λιγότερα από αυτόν-  πολλές χώρες που σήμερα απολαμβάνουν οικονομικά οφέλη από την ΕΕ θα μετατραπούν αμιγώς σε χρηματοδότες.”, αναφέρεται σε έγγραφο της γραμματείας του Συμβουλίου της ΕΕ, το οποίο διέρρευσε στους Financial Times.

Το έγγραφο  εκτιμά ότι ο προϋπολογισμός θα αυξανόταν κατά 21% σε 1,47 εκατ. ευρώ, εάν προσχωρούσαν και οι εννέα χώρες. Αυτό θα συνεπαγόταν σημαντική αύξηση των συνεισφορών για τη Γερμανία, τη Γαλλία και τις Κάτω Χώρες, με μεταβατικές περιόδους που θα ήταν απαραίτητες για την επέκταση της χρηματοδότησης.

Πολύ πάνω από 500 δισ. για την Ουκρανία

Η Ουκρανία, μακράν η μεγαλύτερη από τις εννέα χώρες που έχουν γίνει δεκτές ως πιθανές υποψήφιες, θα δικαιούται 186 δισ. ευρώ για επτά χρόνια, σύμφωνα με την εφημερίδα. Το ποσό αυτό θα προστεθεί στις τρέχουσες εκτιμήσεις για το κόστος ανασυγκρότησης της χώρας, το οποίο η Παγκόσμια Τράπεζα προσδιόρισε φέτος σε περίπου 400 δισ. ευρώ.

Το ποσό που δαπανάται για τη γεωργία θα μεταβληθεί επίσης, με την Ουκρανία να δικαιούται 95 δισ. ευρώ για επτά χρόνια, ένα ακόμη κόστος που τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξετάσουν. Η Ουκρανία έχει υποστηρίξει ότι, η συμμετοχή της θα ενίσχυε την επισιτιστική ασφάλεια της ΕΕ, καθώς είναι παγκόσμιος ηγέτης στις αγορές σιτηρών, ηλιέλαιου και πουλερικών,

Το Ταμείο Συνοχής, το οποίο παρέχει χρήματα για υποδομές σε λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, θα επηρεαστεί επίσης σημαντικά από τη διεύρυνση. Σύμφωνα με ότι ισχύει τώρα, η Τσεχική Δημοκρατία, η Εσθονία, η Σλοβενία, η Κύπρος, η Μάλτα και η Λιθουανία δεν θα είναι πλέον επιλέξιμες για τα ταμεία.

Ριζικές αλλαγές

Τον περασμένο μήνα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να προετοιμαστεί άμεσα για τις ριζικές αλλαγές που απαιτούνται για να γίνουν η Ουκρανία και άλλες χώρες μέλη του μπλοκ.

Η διεύρυνση έχει καταστεί ένα από τα πιο επείγοντα θέματα για την ΕΕ. Στο τραπέζι των ηγετών που θα συναντηθούν την  Παρασκευή θα τεθούν βασικά ζητήματα όπως ο προϋπολογισμός, ο αριθμός των εδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το μέλλον της κοινής γεωργικής πολιτικής και το κατά πόσον ένα διευρυμένο μπλοκ θα μπορούσε να συνεχίσει να ψηφίζει ομόφωνα σε ορισμένους τομείς.

«Η ένταξη είναι ένταξη!»

Επίσης, θα συζητηθεί αν η ΕΕ θα πρέπει να προχωρήσει με μια διαδικασία δύο ταχυτήτων, επιτρέποντας σταδιακά την είσοδο των κρατών μελών στο μπλοκ, ή αν θα πρέπει να είναι όλα ή τίποτα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε ότι αντιτίθεται σε όσους τάσσονται υπέρ μιας σταδιακής διαδικασίας ένταξης, λέγοντας ότι θα ήταν αδύνατο να εφαρμοστεί. “Η ένταξη είναι ένταξη. Τελεία και παύλα”, δήλωσε σε συνάντηση στην Ουκρανία.

naftemporiki.gr