Ποσό που φτάνει τα 100.000 ευρώ (106.000 δολάρια) καλείται να καταβάλει πλέον όποιος επιθυμεί να αποκτήσει ένα πιστοποιητικό ιδιοκτησίας αυτοκινήτου στη Σιγκαπούρη.
Βάσει του συστήματος που ισχύει στη Σιγκαπούρη από το 1990 για τον έλεγχο του αριθμού των οχημάτων στη μικρή σε έκταση ασιατική χώρα, οι κάτοχοι αυτοκινήτου οφείλουν να αγοράσουν προηγουμένως ένα «πιστοποιητικό δικαιώματος» διάρκειας 10 ετών.
Η απόκτηση του πιστοποιητικού επιτυγχάνεται μέσω διαδικασίας υποβολής προσφορών, ωστόσο η ανάκαμψη μετά την πανδημία εκτίναξε το κόστος απόκτησης οχημάτων στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών.
Πλέον, για ένα μεγάλο αυτοκίνητο, το κόστος του πιστοποιητικού έχει υπερτετραπλασιαστεί σε σύγκριση με το 2020, φτάνοντας τα 106.000 δολάρια.
Συμπεριλαμβανομένου του πιστοποιητικού, των τελών ταξινόμησης και των φόρων, η τιμή ενός αυτοκινήτου που κοστίζει κάτω από 30.000 δολάρια στις ΗΠΑ, ανέρχεται σε πάνω από 180.000 δολάρια στη Σιγκαπούρη. Ένα μικρό διαμέρισμα στην ασιατική πόλη-κράτος, επιδοτούμενο από την κυβέρνηση, κοστίζει περίπου 90.000 δολ., σύμφωνα με το Reuters.
Το 2020, όταν λιγότεροι άνθρωποι στη Σιγκαπούρη οδηγούσαν, η χαμηλότερη ζήτηση για το πιστοποιητικό είχε οδηγήσει στην πτώση της τιμής του στα 22.000 δολάρια.
Η αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας μετά την πανδημία της COVID-19 οδήγησε σε περισσότερες αγορές αυτοκινήτων.
Ο συνολικός αριθμός οχημάτων που βρίσκονται στον δρόμο, δεν μπορεί να ξεπερνά τα 950.000, σε μία χώρα με πληθυσμό 5,9 εκατ. κατοίκων.
Ο αριθμός των νέων διαθέσιμων πιστοποιητικών εξαρτάται από το πόσα παλαιότερα αυτοκίνητα έχουν διαγραφεί από τα μητρώα.
Η εκτόξευση αυτή της τιμής, καθιστά τα αυτοκίνητα απλησίαστα για την πλειονότητα της μεσαίας τάξης της Σιγκαπούρης.
Ο μέσος ετήσιος μισθός των νοικοκυριών στη Σιγκαπούρη είναι περίπου 88.000 δολάρια (83.000 ευρώ).
Οι κάτοικοι της Σιγκαπούρης έχουν πληγεί από τον επίμονο πληθωρισμό και την επιβράδυνση της οικονομίας, ενώ ορισμένοι πουλούν τα αυτοκίνητα που αγόρασαν όταν οι τιμές των πιστοποιητικών ήταν χαμηλές, προκειμένου να βγάλουν κέρδος.
Όπως ανέφερε στο Reuters o 40χρονος Τζέισον Γκουάν, ασφαλιστής και πατέρας δύο παιδιών, αγόρασε το πρώτο του αυτοκίνητο το 2008 αντί 47.000 δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου του κόστους του πιστοποιητικού.
Τώρα, ζει χωρίς αυτοκίνητο, εστιάζοντας στα άλλα προνόμια που προσφέρει η Σιγκαπούρη για την οικογένειά του. «Ως οικογενειάρχης, δεν με επηρεάζει ιδιαίτερα, καθώς η Σιγκαπούρη έχει ακόμα ένα καλό και σταθερό εκπαιδευτικό σύστημα. Επίσης, εξακολουθεί να είναι μια από τις πιο ασφαλείς χώρες», είπε.
In Singapore, a certificate to own a car now costs $106,000 https://t.co/AEsNA9nsIM pic.twitter.com/tUPPpl20bu
— Reuters (@Reuters) October 4, 2023