Με βάση τα πρότυπα της αγοράς των γκάτζετ τα πάντα σχετικά με την κυκλοφορία του smartphone της Huawei Mate 60 Pro στα τέλη Αυγούστου ήταν ασυνήθιστα. Αντί να μιλήσει για τη συσκευή σε πολυδιαφημισμένη εκδήλωση, η εταιρεία άρχισε να την πουλάει αθόρυβα στο διαδίκτυο. Η Huawei δεν αποκάλυψε καν αρκετές βασικές τεχνικές προδιαγραφές. Κι όμως το απόθεμά της εξαντλήθηκε μέσα σε λίγες ώρες. Στην Κίνα, αυτό ενέπνευσε ένα κύμα πανηγυρικών αντιδράσεων.
Όπως όμως σχολιάζει σε ρεπορτάζ του το Bloomberg, το ντεμπούτο αυτό είναι πιο κατανοητό αν το Mate 60 Pro το δει κανείς λιγότερο ως φορητή συσκευή και περισσότερο ως μήνυμα από μια παγκόσμια υπερδύναμη προς μια άλλη. Η Huawei Technologies Co. βρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών των ΗΠΑ να υπονομεύσουν την κινεζική τεχνολογική ανάπτυξη εδώ και χρόνια. Το 2019 η κυβέρνηση Τραμπ πρόσθεσε την εταιρεία στη λεγόμενη «μαύρη λίστα», περιορίζοντας την πρόσβασή της στην αμερικανική τεχνολογία και ουσιαστικά καταστρέφοντας την τεράστια επιχείρηση smartphone της.
Τόσο η κυβέρνηση Τραμπ όσο και εκείνη του Μπάιντεν αύξησαν έκτοτε την πίεση στην τεχνολογική βιομηχανία της Κίνας- πιο πρόσφατα με τους ελέγχους των εξαγωγών που έθεσε σε εφαρμογή το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 2022. Η κυκλοφορία του Mate 60 Pro συνέπεσε την επίσκεψη της υπουργού Εμπορίου, Τζίνα Ραϊμόντο, στην Κίνα, εμπνέοντας memes, όπως μια εικόνα της να δίνει ένα μπράβο στο τηλέφωνο με τη λεζάντα “Brand Ambassador of Huawei”.
Ο λόγος που οι Κινέζοι είδαν το τηλέφωνο ως ένα «πλήγμα» για τις ΗΠΑ ήταν ο κύριος επεξεργαστής του: Ένα εξάρτημα που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στην Κίνα στηρίζεται σε τεχνολογία μικροτσιπ 7 νανομέτρων. Το μικροτσιπ Kirin του Mate 60 δεν είναι τόσο προηγμένο όσο τα τσιπ 3 nm που τροφοδοτούν τα πιο προηγμένα νέα iPhone της Apple Inc. Ωστόσο, οι έλεγχοι εξαγωγών είχαν ως στόχο να διατηρήσουν τις τεχνολογικές ικανότητες της Κίνας 8 έως 10 χρόνια πίσω από τις ΗΠΑ και το τηλέφωνο έδειξε ότι ο συνεργάτης της Huawei στην κατασκευή chip, η Shanghai’s Semiconductor Manufacturing International Corp. (SMIC), μπορεί να είναι μόλις τέσσερα χρόνια πίσω. Η SMIC αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ η Huawei δεν απάντησε σε αιτήματα του Bloomberg για σχολιασμό.
Οι ΗΠΑ προσπαθούν να κρατήσουν την αμερικανική τεχνολογία μακριά από τους Κινέζους
Μετά από χρόνια κλιμάκωσης, η σύγκρουση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας για τους ημιαγωγούς και την τεχνολογική υπεροχή φτάνει σε κρίσιμη καμπή. Αυτό το φθινόπωρο, η κυβέρνηση Μπάιντεν αναμένεται να ολοκληρώσει τους ελέγχους των εξαγωγών της και να διευρύνει το φάσμα της αμερικανικής τεχνολογίας που προσπαθεί να κρατήσει μακριά από τους Κινέζους πελάτες.
Η Κίνα έθεσε πρόσφατα περιορισμούς στη χρήση iPhone σε εταιρείες και οργανισμούς που υποστηρίζονται από το κράτος, μια κίνηση που εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ χαρακτήρισε ως «επιθετικά και ακατάλληλα αντίποινα σε αμερικανικές εταιρείες». Αποκαλύπτοντας ότι μπορεί να κατασκευάζει τις δικές της συσκευές χρησιμοποιώντας ημιαγωγούς εγχώριας παραγωγής, η Κίνα προσπαθεί να στείλει το μήνυμα ότι οι προσπάθειες των ΗΠΑ να διατηρήσουν την υπεροχή τους δεν πάνε και τόσο καλά.
Σε τελική ανάλυση η σύγκρουση δεν αφορά τα smartphone αλλά τις στρατηγικά σημαντικές εφαρμογές όπως η τεχνητή νοημοσύνη και τους υπερυπολογιστές, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής τεχνολογίας.