Skip to main content

Μοιράζουν χιλιάδες ευρώ για τις διακοπές των εργαζομένων – Ένα win-win προνόμιο

Ένα νέο κίνητρο για να προσελκύσουν νέους εργαζόμενους και να κρατήσουν τα ταλέντα

Ένα win-win προνόμιο υπέρ των εργαζομένων αναδύεται στο εξωτερικό: η χορήγηση τετραψήφιων κονδυλίων από τις εταιρείες, για να γνωρίσουν τον κόσμο.

Τα προγράμματα αυτά, όπως αναφέρει το bbc, ξεκίνησαν κατά βάση από εταιρείες που σχετίζονται με ταξίδια. Οι υπάλληλοι της Airbnb λαμβάνουν κάθε χρόνο ταξιδιωτικό επίδομα ύψους 2.000 δολαρίων (1.600 λιρών) και η Expedia αποζημιώνει τους υπαλλήλους της από 1.250 έως 1.750 δολάρια ετησίως για έξοδα ταξιδιού.

Τώρα, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις, σε όλους τους κλάδους ακολουθούν το παράδειγμά τους.

Η εφαρμογή για τον προγραμματισμό των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων, Calendly προσφέρει ετήσιο επίδομα διακοπών ύψους 1.000 δολαρίων για ξενοδοχεία, πτήσεις ή ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και η εταιρεία λογισμικού Bamboo HR προσφέρει πληρωμένες διακοπές  με ετήσια αποζημίωση 2.000 δολαρίων.

«Το μήνυμα είναι ότι οι εργοδότες νοιάζονται πραγματικά»

Οι επιχειρήσεις που κάνουν το… κάτι παραπάνω  ευελπιστούν να προσελκύσουν αλλά και να κρατήσουν εργαζόμενους- ταλέντα για να αντισταθμίσουν την όλο και μειούμενη αφοσίωση των υπαλλήλων.

«Στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, με την απώλεια τόσων πολλών ανθρώπων στην Ανατολική Ευρώπη ως αποτέλεσμα του Brexit, οι εργοδότες δυσκολεύονται να προσλάβουν εξειδικευμένο αλλά και ανειδίκευτο προσωπικό σε ορισμένους τομείς και εξετάζουν την υιοθέτηση μιας ποικιλίας κινήτρων», λέει ο Cary Cooper, καθηγητής στο Βρετανικό Alliance Manchester Business School.

«Το μήνυμα είναι ότι οι εργοδότες νοιάζονται πραγματικά για την ευημερία του εργατικού δυναμικού τους. Αυτό σίγουρα αποδίδει μακροπρόθεσμα», λέει ο Michael König, καθηγητής στο τμήμα στρατηγικής και καινοτομίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Βιέννης.

Οικονομικό όφελος για τις επιχειρήσεις

«Η κατακόρυφη αύξηση του κόστους ζωής και η αύξηση του πληθωρισμού παγκοσμίως καθιστούν τις διακοπές πραγματική πολυτέλεια. Οι εταιρείες που προσφέρουν πληρωμένα έξοδα διακοπών αντιμετωπίζουν το πρόβλημα άμεσα”, λέει ο König.

Για τους εργοδότες, αυτό αποτελεί επίσης έξυπνη οικονομική λογική. «Σε πολλές χώρες, τα έξοδα αυτά εκπίπτουν από τη φορολογία, οπότε το καθαρό όφελος μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερο και από μια αύξηση μισθού, τόσο για τον εργαζόμενο όσο και για τον εργοδότη».

 Όχι στην υποτίμηση των άλλων προβλημάτων

«Τα οικονομικά κίνητρα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως προκάλυμμα για την αντιμετώπιση μεγαλύτερων προβλημάτων» λέει ωστόσο η Paula Allen, επικεφαλής στην TELUS Health, με έδρα το Τορόντο.

«Αυτά τα προνόμια δεν υποκαθιστούν την ανάγκη για υποστήριξη της υγείας και της ευημερίας και για μια ισχυρή και αποτελεσματική κουλτούρα στο χώρο εργασίας.

«Εάν ένας χώρος εργασίας δεν είναι ψυχολογικά ασφαλής, τότε η πρόσθετη οικονομική στήριξη δεν εξαλείφει τον αρνητικό αντίκτυπο», λέει.

Ωστόσο, η Allen πιστεύει ότι στην πορεία .θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τις εταιρείες να υιοθετούν τακτικές στήριξης των εργαζομένων τους.

«Σε γενικές γραμμές, προσθέτει, οι εργοδότες θα εστιάζουν όλο και περισσότερο στην υποστήριξη της οικονομικής ευημερίας των υπαλήλων τους και θα συνδέουν όλο και περισσότερο την οικονομική με την ψυχική ευημερία».

naftemporiki.gr