Το Ollolai της Σαρδηνίας, αρχικά έγινε γνωστό από την συμμετοχή του στην πολυδιαφημισμένη εκστρατεία της πώλησης σπιτιών αντί ενός ευρώ, από ιταλικά χωριά που κινδύνευαν με ερήμωση. Τώρα, κάνει ένα βήμα παραπάνω, καλώντας ψηφιακούς νομάδες, να μετακομίσουν εκεί προσφέροντάς τους τρίμηνη δωρεάν διαμονή και γαλήνη ανάμεσα σε αγρότες και πρόβατα.
Όχι όμως χωρίς «αντίτιμο».
Την περασμένη εβδομάδα, η 39χρονη Κλαρίς Πάρτις, σχεδιάστρια λογισμικού από το Λος Άντζελες, προσγειώθηκε στο Ollolai. Ήθελε πάντα να εργάζεται μακριά από τα πλήθη.
“Ταξιδεύω ως ψηφιακή νομάς τα τελευταία δύο χρόνια, τελευταία στη Ζανζιβάρη”, δήλωσε η Πάρτις. «’Οταν μου δόθηκε η ευκαιρία για το Ollolai ενθουσιάστηκα. Περιτριγυρισμένη από φύση, καθαρό αέρα, βουνά, όμορφες παραλίες, θα μπορούσα να βρω περισσότερη γαλήνη και έναν πιο αργό τρόπο ζωής”.
Το πείραμα του 1 ευρώ
Το Ollolai βρίσκεται στην άγρια περιοχή Barbagia, μακριά από τις γεμάτες VIP ακτές της Σαρδηνίας – ένα μέρος όπου οι παλιές παραδόσεις διασώζονται και οι ληστές κάποτε ζούσαν σε σπηλιές.
Με την πάροδο του χρόνου, οι ντόπιοι έφυγαν αναζητώντας αλλού ένα καλύτερο μέλλον.
Τον περασμένο αιώνα, ο πληθυσμός του Ollolai συρρικνώθηκε από 2.250 σε 1.300.
Το 2018 υιοθέτησε το μέτρο της πώλησης ετοιμόρροπων σπιτιών για 1 ευρώ.
«Ήταν μια τεράστια επιτυχία – πολλοί ξένοι αγόρασαν και αναδιαμόρφωσαν δεκάδες εγκαταλελειμμένες κατοικίες», δήλωσε ο δήμαρχος Φραντσέσκο Κολούμπου στο CNBC. “Αφού επενδύσαμε σε γρήγορο διαδίκτυο, με το νέο σχέδιο “Work from Ollolai” θέλουμε να κάνουμε το χωριό μας κόμβο ψηφιακών νομάδων”.
Το δημαρχείο του Ollolai έχει διαθέσει 20.000 ευρώ για να φιλοξενήσει 30 εργαζόμενους εξ αποστάσεως από όλο τον κόσμο, για τα επόμενα δύο χρόνια.
Το χρονικό διάστημα για αιτήσεις
Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις είναι ανοικτές μέχρι τον Δεκέμβριο. Όσοι επιλεγούν μπορούν να μείνουν δωρεάν για έως και τρεις μήνες , το μέγιστο χρονικό διάστημα που μπορούν να παραμείνουν στην Ιταλία μη Ευρωπαίοι χωρίς βίζα.
Ο επόμενος ψηφιακός νομάς φθάνει από τη Σιγκαπούρη, δήλωσε η Βερόνικα Μάτα, επικεφαλής του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου Sa Mata, η οποία διαχειρίζεται το πρόγραμμα.
“Στόχος μας είναι να αναζωογονήσουμε το Ollolai με νέους ανθρώπους διαφορετικών πολιτισμών και γλωσσών που μπορούν να μοιραστούν την εμπειρία τους [ως] ψηφιακοί νομάδες με τους κατοίκους”.
Ο προϋπολογισμός, θα χρησιμοποιηθεί από τα ταμεία του δημαρχείου, για την ενοικίαση σπιτιών από τοπικές οικογένειες, με κόστος περίπου 350 ευρώ το μήνα για μια επιπλωμένη κατοικία δύο υπνοδωματίων. Θα καλυφθούν επίσης οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, οι λογαριασμοί και οι φόροι για τον Δήμο, δήλωσε η Matta, αλλά όχι οι μεταφορές και τα αεροπορικά εισιτήρια.
Τα σπίτια, τα οποία ανήκαν σε οικογένειες βοσκών και αγροτών, οι οποίοι στο παρελθόν κοιμόντουσαν στο ισόγειο μαζί με τα ζώα τους, διαθέτουν γραφείο και σύνδεση υψηλής ταχύτητας στο διαδίκτυο.
Μια αμοιβαία συμφωνία
«Δεν πρόκειται για διακοπές, ξεκαθαρίζει ωστόσο η Μάτα. Πρέπει να έχουν αποδεδειγμένη προϋπηρεσία ως ψηφιακοί νομάδες και να αφήσουν πίσω τους ένα συγκεκριμένο έργο στο τέλος της διαμονής τους – είτε πρόκειται για συνέδριο, είτε για δοκίμιο, είτε για ερευνητική εργασία, είτε για ντοκιμαντέρ. Μια “παρακαταθήκη γνώσης” που θα εμπλουτίσει την κουλτούρα του χωριού».
naftemporiki.gr