Η Ευρωπαϊκή Ένωση προμηθεύεται μεγάλο μέρος των μπαταριών ιόντων λιθίου από την Κίνα και ζητεί να εφαρμοστούν αντίμετρα για να σταματήσει η εξάρτηση, σύμφωνα με έγγραφο της ισπανικής προεδρίας της Ενωσης.
Το έγγραφο που ετοιμάστηκε για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, προορίζεται να αποτελέσει τη βάση για συζητήσεις σχετικά με την οικονομική ασφάλεια της Ευρώπης στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στη Γρανάδα της Ισπανίας, στις αρχές Οκτωβρίου.
Η ισπανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ προειδοποιεί τη διεθνή κοινότητα ενάντια στην εξάρτηση από την Κίνα για μπαταρίες ιόντων λιθίου, που χρειάζονται τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
«Χωρίς αντίμετρα, η ΕΕ θα μπορούσε να γίνει τόσο εξαρτημένη από την Κίνα έως το 2030 όσο και για τις προμήθειες ενέργειας από τη Ρωσία πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία», αναφέρεται στο έγγραφο.
Η ΕΕ θέλει να είναι κλιματικά ουδέτερη έως το 2050, αλλά η αιολική και η ηλιακή ενέργεια δεν είναι πάντα διαθέσιμη, γεγονός που σημαίνει ότι για την απαιτούμενη αποθήκευση ενέργειας, θα αυξηθεί κατά 10 έως 30 φορές τα επόμενα χρόνια η ζήτηση για μπαταρίες ιόντων λιθίου.
«Χωρίς την εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων, έως το 2030, το ευρωπαϊκό ενεργειακό οικοσύστημα θα μπορούσε να καταλήξει σε μια εξάρτηση από την Κίνα διαφορετική αλλά παρόμοια σε σοβαρότητα με αυτή της Ρωσίας πριν από την εισβολή της στην Ουκρανία», αναφέρει το έγγραφο.
Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου δεν είναι το μόνο θέμα όπου η ΕΕ είναι ευάλωτη. Ενα παρόμοιο σενάριο θα μπορούσε να απειλήσει την Ενωση με τις ψηφιακές τεχνολογίες. Οι προβλέψεις δείχνουν ότι η ζήτηση για αισθητήρες, drones, διακομιστές, συσκευές αποθήκευσης και δίκτυα μετάδοσης δεδομένων θα αυξηθεί απότομα αυτή τη δεκαετία. Η ΕΕ κατέχει σχετικά ισχυρή θέση όσον αφορά τα δίκτυα, αλλά έχει σημαντικές αδυναμίες σε άλλους τομείς.