Skip to main content

Andrea Enria στο Bloomberg: Εξατομικευμένα μοντέλα εποπτείας για τις τράπεζες

Με φειδώ η διανομή κερδών.

Tον εποπτικό του ρόλο υπερασπίστηκε σε όλα τα επίπεδα ο κ. Andrea Enria, επικεφαλής του SSM (Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός), σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg, θεωρώντας σωστή την απόφασή του να βάλει φρένο στη μερισματική πολιτική των τραπεζών τον καιρό της πανδημίας ενώ δεν υπήρξε θετικός στην έκτακτη φορολόγηση κερδών.

Δεν ντρέπομαι γι’ αυτό, ανέφερε ο επόπτης σε ό,τι αφορά την απαγόρευση των μερισμάτων αναφέροντας πως κάποιος έπρεπε να λάβει τότε την απόφαση.

Ως προς το τώρα συμπλήρωσε: «εάν οι τράπεζες έχουν σημαντικά κεφάλαια, εάν έχουν καλή κερδοφορία, τότε καταλαβαίνω ότι για να γίνουν και πάλι ελκυστικές έναντι των επενδυτών, ίσως να επιθυμούν να διανείμουν περισσότερα. Εάν η τράπεζα μας διαβεβαιώσει ότι θα παραμείνει πάνω από τα εποπτικά μας κριτήρια σε ένα αρκετά συντηρητικό δυσμενές σενάριο, δεν θα βρεθούμε εμπόδιο σε αυτές τις διανομές».

Αν και ο επόπτης απέφυγε να μιλήσει για συγκεκριμένες χώρες επεσήμανε πως υπάρχει ανησυχία ότι ένας εφάπαξ φόρος που μπορεί  να διαρκέσει για σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα θα πλήξει  τις τράπεζες

Επίσης εποπτική επιθυμία είναι οι τράπεζες να δίνουν τη δέουσα προσοχή στον πιστωτικό κίνδυνο και να πραγματοποιούν ανάλογες προβλέψεις που ίσως να μην μπορούν να το πράξουν στο πλαίσιο νέων φόρων.

Τέλος η ανάγκη να είναι οι τράπεζες ελκυστικές για τους επενδυτές παραγνωρίζεται αν κάθε φορά που έχουν αυξημένα κέρδη κάποιος παρεμβαίνει και τα μειώνει.

Εξατομικευμένα επιχειρηματικά μοντέλα και διαφορετικού είδους εποπτεία για κάθε τράπεζα πρότεινε επίσης ο κ. Enria.

Το εποπτικό έργο πρέπει να καλύπτει το συγκεκριμένο επιχειρηματικό μοντέλο των τραπεζών και πρέπει να διαφοροποιείται ανάλογα με το επιχειρηματικό μοντέλο της τράπεζας, ανέφερε.

Εάν μια τράπεζα  βασίζεται περισσότερο στη χρηματοδότηση μιας νύχτας ή έχει πολλές ενδοημερήσιες ανάγκες ρευστότητας, τότε ο επόπτης θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή σε αυτά τα προφίλ.

Δεν θα ήταν σωστό για εμάς ως εποπτικές αρχές να προωθήσουμε ένα ενιαίο προφίλ χρηματοδότησης για όλες τις τράπεζες. Οι τράπεζες πρέπει να βρουν τις ρυθμίσεις χρηματοδότησης που ταιριάζουν στο επιχειρηματικό τους μοντέλο. Όσο πιο διαφοροποιημένες είναι οι πηγές χρηματοδότησης, τόσο το καλύτερο, σημείωσε ο επόπτης.

Ο ίδιος επισήμανε πως τα υψηλά επιτόκια δεν θα είναι για πάντα και επομένως ούτε τα κέρδη των τραπεζών που προάγονται από αυτά.. Υπάρχουν τράπεζες που έχουν υπερβολικά ρόδινες προβλέψεις. Είμαστε ακόμα σε ένα πολύ αβέβαιο περιβάλλον, ανέφερε ο κ. Enria. «Το περιβάλλον των επιτοκίων έχει αλλάξει πολύ γρήγορα και ακόμα δεν γνωρίζουμε πού θα σταθεροποιηθεί. Καλούμε τις τράπεζες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές ως προς αυτό».

Aναφερόμενος στις κεφαλαιακές ανάγκες και το SREP ο κ. Enria σημείωσε πως ορισμένες τράπεζες έχουν διορθώσει τα προβλήματα και θα δουν τις πρόσθετες προβλέψεις που πρέπει να λάβουν να καταργείται. Άλλοι δεν το έχουν και θα το κρατήσουν για λίγο περισσότερο. Ορισμένα που δεν είχαν το πρόσθετο κεφαλαίου, αλλά που δεν έχουν επιδιορθώσει τα προβλήματα που εντοπίσαμε πέρυσι, πιθανότατα θα έχουν ένα νέο πρόσθετο κεφαλαίου που θα τους φτάσει.

Κάνοντας τέλος την αυτοκριτική του στο πλαίσιο της λήξης της θητείας του σημείωσε: «Όσον αφορά τους τομείς στους οποίους είμαι λίγο δυσαρεστημένος, θα περίμενα να εγκαταλείψω την ευρωπαϊκή τραπεζική εποπτεία έχοντας σημειώσει μεγαλύτερη πρόοδο στη δημιουργία ενός πιο ολοκληρωμένου τραπεζικού τομέα στην τραπεζική ένωση. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να δώσουμε σαφείς ενδείξεις ότι δεν είμαστε κατά των συγχωνεύσεων, ότι θα αντιμετωπίζαμε τις εγχώριες και διασυνοριακές συγχωνεύσεις με τον ίδιο τρόπο. Κάναμε πολλές προσπάθειες για να περάσουμε ένα θετικό μήνυμα, αλλά οι συνθήκες δεν ήταν κατάλληλες. Ελπίζω ότι οι καρποί αυτού που ξεκινήσαμε θα αποδώσουν στη συνέχεια».