Την προσεχή Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αποφασίσει εάν θα αυξήσει για 10η φορά τα επιτόκια ή θα κηρύξει παύση.
Τον Ιούλιο, η πρόεδρός της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι και οι δύο επιλογές είναι πιθανές – ένα χρόνο μετά την έναρξη του ταχύτερου κύκλου αύξησης των επιτοκίων στην ιστορία του ιδρύματος. Έκτοτε, η Γαλλίδα πρόεδρος έμεινε σιωπηλή στις παρεμβάσεις της και οι διάφορες δηλώσεις μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ δείχνουν ότι η απόφαση παραμένει ανοιχτή.
Τα οικονομικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δείχνουν ότι ένα σενάριο στασιμοπληθωρισμού διαμορφώνεται στην ευρωζώνη, με τους δείκτες εμπιστοσύνης PMI να καταγράφουν κατακόρυφη πτώση και τον πληθωρισμό να υποχωρεί μεν, αλλά να παραμένει υψηλός.
Οι επενδυτές εκτιμούν ότι η πιθανότητα η ΕΚΤ να παραιτηθεί από άλλη μια αύξηση των επιτοκίων ανέρχεται στο 63%. Στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, το ποσοστό ήταν ακόμα λίγο κάτω από το 70%.
Αυτό το αβέβαιο κλίμα περιπλέκει τη λήψη αποφάσεων της ΕΚΤ, με τους οικονομολόγους να διχάζονται μεταξύ αυτών που βλέπουν το επιτόκιο καταθέσεων να πηγαίνει στο 4% και άλλοι που εκτιμούν ότι θα διατηρηθεί στο 3,75%.
Οι χρηματοοικονομικές συνθήκες για τα δάνεια προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις επιδεινώνονται κατακόρυφα, επηρεάζοντας τη ζήτηση. Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, ο οποίος είχε ξεπεράσει το 10% το περασμένο φθινόπωρο, υποχώρησε βέβαια στο 5% τον Αύγουστο, αλλά απέχει ακόμη πολύ από τον στόχο του 2%, της ΕΚΤ.
Η Γερμανίδα Ιζαμπέλ Σνάμπελ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, τόνισε ότι η οικονομική ανάπτυξη ήταν πιο αδύναμη από την αναμενόμενη, ενώ ο πληθωρισμός παραμένει πεισματικά υψηλός.
«Στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ – τονίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ethenea Independent Investors Sa, Φόλκερ Σμιντ, θα παρουσιαστεί η νέα πρόβλεψη της Κεντρικής Τράπεζας για τον πληθωρισμό. Τον Ιούνιο, η ΕΚΤ προέβλεψε μέσο πληθωρισμό 3% το 2024 και 2, 2% το 2025. Οποιαδήποτε αύξηση από αυτήν την πρόβλεψη καθιστά πιο πιθανή την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων. Δεδομένου ότι ο πληθωρισμός θεωρείται «πεισματικά υψηλός», μπορούμε να φανταστούμε μια ελαφρά αύξηση στις αναμενόμενες αξίες και επομένως μια άλλη αύξηση των επιτοκίων».
Γεράκια και περιστέρια
Στη συνεδρίαση της Πέμπτης, αναμένεται πάντως νέα σύγκρουση ανάμεσα στα «γεράκια»-τους οπαδούς μιας αυστηρής νομισματικής πορείας ,που κυριαρχούν στη συζήτηση εδώ και ένα χρόνο- και στα «περιστέρια» , που υποστηρίζουν την χαλάρωση.
Από την πλευρά των « γερακιών », ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Σλοβακίας Πέτερ Κάζιμιρ, υποστήριξε ήδη μια « αύξηση 25 μονάδων βάσης, πριν γίνει ένα διάλειμμα μετά ». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο γνωστός για τις ορθόδοξες νομισματικές του θέσεις Γιόακιμ Νάγκελ, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας, τονίζει με έμφαση «πόσο πεισματάρικο είναι το πληθωριστικό θηρίο».
Από την πλευρά του, ο Ιγνάθιο Βίσκο, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας και στέλεχος των « περιστεριών», προειδοποιεί ότι τα επιτόκια έχουν φτάσει σε «επίπεδο συναγερμού » και αυτό πρέπει να επηρεάσει « τις προοπτικές για τη νομισματική πολιτική ».
«Πολύ άμμος στα γρανάζια»
Ο Φόλκερ Σμιντ σημειώνει ότι «η ασθενής οικονομική ανάπτυξη και ο υψηλός πληθωρισμός στην Ευρώπη καθιστούν εύλογη μια νέα αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ».Η τύχη και τα δεινά των εγχώριων χρηματιστηρίων θα εξαρτηθούν επίσης από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Οι επενδυτές φοβούνται ότι περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την πίεση στην οικονομία. «Πολλές εταιρείες εξακολουθούν να επωφελούνται από τις υψηλότερες τιμές που μπορούν να επιβάλλουν στους πελάτες τους», λέει ο επενδυτικός στρατηγικός αναλυτής Γιούνκερ Μόλναρ από τη χρηματιστηριακή εταιρεία RoboMarkets. «Αλλά αυτό το αποτέλεσμα θα τελειώσει σύντομα και η επόμενη σεζόν θα μπορούσε να το δείξει εντυπωσιακά», προειδοποιεί. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει πάρα πολύ άμμος στα γρανάζια του χρηματιστηρίου και αυτό είναι σύμφωνο με το εποχικό μοτίβο», λέει ο Γιόχαν Στάνζλ, επικεφαλής αναλυτής αγοράς στο διαδικτυακό χρηματιστή CMC Markets. «Τα φύλλα στα δέντρα αλλάζουν χρώμα από πράσινο σε κίτρινο και κόκκινο και κατά κάποιο τρόπο αυτό φαίνεται να συμβαίνει και στο χρηματιστήριο».