Ενάντια στις πρόσθετες κοινωνικές δαπάνες από το κράτος, τάχθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ, σε συνέντευξη του στο ARD, τονίζοντας ότι το επίκεντρο της πολιτικής του θα είναι η καταπολέμηση του πληθωρισμού.
«Ό,τι σημαίνει πρόσθετες αυξήσεις δεν ταιριάζει με την τρέχουσα οικονομική κατάσταση», τόνισε ο Φιλελεύθερος υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Τώρα πρέπει να σταθεροποιήσουμε την οικονομική μας ανάπτυξη. Ολα τα έργα που συνεπάγονται διαρθρωτικές πρόσθετες δαπάνες δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν αυτή τη στιγμή».
Ο πολιτικός του FDP βλέπει την καταπολέμηση των υψηλών ποσοστών πληθωρισμού ως έναν από τους πιο επείγοντες στόχους μιας επιτυχημένης οικονομικής πολιτικής. «Η προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η καταπολέμηση του πληθωρισμού, ο οποίος αποτελεί μεγάλο κίνδυνο όχι μόνο για τον εθνικό προϋπολογισμό, αλλά και για εκατομμύρια οικογένειες – για ολόκληρη την οικονομική ανάπτυξη», τόνισε ο Λίντνερ. «Μόνο μετά από αυτό, όταν η νομισματική σταθερότητα και η οικονομική ανάπτυξη επανέλθουν, τότε μπορούμε να σκεφτούμε την επέκταση του κράτους πρόνοιας ξανά – όχι τώρα», προειδοποίησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Ερωτηθείς για τον επίμονα υψηλό δείκτη χρέους, ο Λίντνερ υποστήριξε ότι η Γερμανία δεν τα πάει τόσο άσχημα όσον αφορά την οικονομική παραγωγή και υπολόγισε ότι ο λόγος χρέους –ΑΕΠ σήμερα, είναι περίπου στο 66%. «Ήμασταν ήδη πάνω από το 80% στη Γερμανία, και κάνοντας ιστορική σύγκριση, δεν έχουμε σήμερα χρέος ρεκόρ».
Όχι στην αύξηση των φόρων
Ωστόσο, ο Λίντνερ παραδέχτηκε ότι το δημόσιο χρέος της Γερμανίας παραμένει πολύ υψηλό και τόνισε την ανάγκη μέτρων για τον περιορισμό πολλαπλών κρίσεων που θα οδηγούσαν σε αύξηση του χρέους. «Αν η πορεία εξυγίανσης συνεχιστεί με το φρένο του χρέους, ελπίζουμε σύντομα να παρουσιάσουμε ξανά ανάπτυξη», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών. Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι ο δείκτης του εθνικού χρέους ως προς το ΑΕΠ θα επανέλθει στο 60% σε λίγα χρόνια και επομένως στα προ της κρίσης της πανδημίας, επίπεδα, το 2019.
Ο Λίντνερ απέρριψε την τελευταία πρόταση του επικεφαλής του CDU Φρίντριχ Μερτς να αυξηθεί ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής. «Ο υπολογισμός του κ. Μερτς θα συνιστούσε «στραγγαλισμό της οικονομικής μας ανάπτυξης, και θα ήταν επίσης άδικο: το να παραδώσεις στο κράτος περισσότερα από όσα έχεις εργαστεί, από όσα σου επιτρέπεται να κρατήσεις ,δεν έχει καμία σχέση με μια κοινωνική οικονομία της αγοράς», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Η φορολογική επιβάρυνση πρέπει να μειωθεί και όχι να αυξηθεί».