Όταν η SoftBank του Μασαγιόσι Σον σφράγισε το 2016 τη συμφωνία για την εξαγορά της εταιρείας ημιαγωγών ARM έναντι 32 δισ. δολαρίων ήταν τόσο ενθουσιασμένος, που είπε ότι αυτό ήταν το «πεπρωμένο» του.
«Μπορώ να πω σχεδόν με βεβαιότητα ότι θα πενταπλασιαστεί σε μέγεθος μέσα στα επόμενα 5 χρόνια» είπε στους αναλυτές. Αυτό δεν συνέβη ποτέ.
H ARM παραμένει κορυφαία σχεδιάστρια εξαρτημάτων για ημιαγωγούς που χρησιμοποιούνται σε smartphones, υπολογιστές και αυτοκίνητα, αλλά το μεγαλύτερο deal στην ιστορία της SoftBank και ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα του Μασαγιόσι Σον έχει μείνει μακριά από τους φιλόδοξους στόχους του Ιάπωνα επιχειρηματία.
Τρέχει, αλλά όχι με την ταχύτητα των μεγάλων ανταγωνιστών της
Τα έσοδά της έχουν αυξηθεί 65% από το 2016, λίγο περισσότερο από ό,τι τα συνολικά έσοδα του κλάδου ημιαγωγών, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό από τα έσοδα των ηγετών του κλάδου. Και η τεράστια αύξηση στις δαπάνες δεν έχει ακόμη μεταφραστεί στα υψηλότερα κέρδη που ο Σον προέβλεπε. Και το στοίχημα στο Internet of Things — που οραματιζόταν ένα μέλλον συνδεδεμένων ψυγείων, τηλεόρασεων, θυροτηλεφώνων και άλλων γκάτζετ- δεν προχώρησε.
Το πώς αποτιμά η αγορά τις επιδόσεις της Arm τα χρόνια που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της SoftBank θα το μάθουμε αυτόν τον μήνα, όταν η εταιρεία θα περάσει το κατώφλι του χρηματιστηρίου του Nasdaq. Είναι μία από τις πλέον πολυαναμενόμενες κινήσεις της χρονιάς και θα μπορούσε να αποδειχθεί η μεγαλύτερη αρχική δημόσια εγγραφή ( IPO) του έτους.
Ο στόχος της IPO
Η ιαπωνική τεχνολογική εταιρεία αναμένεται να πουλήσει μερίδιο της τάξης του 10% και η Arm στοχεύει σε αποτίμηση 50 έως 55 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές.
Τα χρήματα που έχουν επενδυθεί στους τομείς τεχνολογίας και ημιαγωγών έχουν φουσκώσει τα τελευταία χρόνια. Από τότε που έκλεισε η εξαγορά τον Σεπτέμβριο του 2016, όποιος είχε επενδύσει 100 δολάρια στον Nasdaq Composite θα είχε σήμερα 267 δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet. Αν είχε επενδύσει στον Philadelphia Semiconductor Index θα τα είχε πάει ακόμη καλύτερα. Με μία επένδυση στην ARM ωστόσο δεν θα είχε ούτε 200 δολάρια.
Η Κίνα και η AI
Αυτό σημαίνει ότι για να πετύχει ο νέος στόχος της IPO θα πρέπει οι επενδυτές να πιστέψουν στις προοπτικές της από εδώ και πέρα. Δύο παράγοντες θα είναι καθοριστικής σημασίας, ώστε το “αποτυχημένο” (με βάση τους αρχικούς στόχους) στοίχημα, να μετατραπεί σε μεγάλο deal της χρονιάς: η Κίνα και η τεχνητή νοημοσύνη. Σχεδόν το 1/4 των εσόδων της Arm προήλθαν πέρυσι από την Κίνα και η ίδια η ARM προειδοποίησε ότι αυτό την έχει καταστήσει εάλωτη σε οικονομικούς και πολιτικούς κινδύνους. Η ευφορία γύρω από την AΙ όμως θα μπορούσε να είναι ο παράγοντας που θα της δώσει την ώθηση που χρειάζεται.