Η κυβέρνηση των ΗΠΑ όρισε 10 φάρμακα που θα αποτελέσουν αντικείμενο των πρώτων διαπραγματεύσεων για την τιμή από τη Medicare, στοχεύοντας σε μερικά από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα και ταυτόχρονα ακριβότερα φάρμακα στην Αμερική.
Πρόκειται ουσιαστικά για τη σοβαρότερη προσπάθεια της κυβέρνησης μέχρι σήμερα για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους φαρμάκων – εάν οι φαρμακοποιοί δεν καταφέρουν να πείσουν τα δικαστήρια να καταργήσουν τις διαπραγματευτικές εξουσίες που παραχωρήθηκαν πέρυσι στο Medicare.
Στη λίστα των στοχευμένων φαρμάκων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Μπάιντεν την Τρίτη περιλαμβάνονται θεραπείες για τον καρκίνο, τον διαβήτη και τις καρδιακές παθήσεις που μπορεί να κοστίζουν δεκάδες χιλιάδες δολάρια το χρόνο ή περισσότερο, συμπεριλαμβανομένου του αραιωτικού αίματος Eliquis και της θεραπείας Jardiance για τον διαβήτη.
Μάλιστα το αντιπηκτικό Eliquis (απιξαμπάνη) λαμβάνεται από περισσότερα από 3,7 εκατομμύρια δικαιούχους του συστήματος Medicare.
Αντιδρούν οι φαρμακοβιομηχανίες
Το εργαστήριο που το παρασκευάζει, η BMS (Bristol Myers Squibb), δηλώνει ότι οι δικαιούχοι του Medicare, στο οποίο συνταγογραφείται αυτό το φάρμακο «μπορούν επί του παρόντος να το προμηθεύονται πληρώνοντας από την τσέπη τους το σχετικά χαμηλό ποσό των 55 δολαρίων τον μήνα κατά μέσο όρο» και προειδοποιεί ότι η πρωτοβουλία του Τζο Μπάιντεν «απειλεί» την κατάσταση αυτή.
Ο όμιλος Johnson & Johnson, του οποίου δύο φάρμακα περιλαμβάνονται στα πρώτα δέκα την τιμή των οποίων μπορεί να διαπραγματευτεί το Medicare, δήλωσε ότι η μεταρρύθμιση θα «περιορίσει την ιατρική καινοτομία όπως και την πρόσβαση και την επιλογή των ασθενών και θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στη γενικότερη ποιότητα της περίθαλψης».
Δαπανήθηκαν 50,5 δισεκατομμύρια δολάρια για τα φάρμακα πέρυσι μέσω του Medicare εκτιμά η JPMorgan Chase.
Με πληροφορίες από Wall Street Journal, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP