Skip to main content

Νέα ώθηση στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα

Σανγκαη - χρηματοοικονομικό κεντρο
Επιταχύνεται η κατασκευή του Χρηματοοικονομικού Κέντρου της Τράπεζας της Κίνας στη Σαγκάη. Economic Daily/ Σου Τσισά

Η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Κίνας είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η αστάθεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής αγοράς έχει δημιουργήσει μεγάλους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, ορθώνοντας εμπόδια απέναντι στην οικονομική ανάκαμψη. Έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο προειδοποιεί για ραγδαία αυξανόμενους κινδύνους για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα, καθώς η ανθεκτικότητα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος δοκιμάζεται από τον αυξανόμενο πληθωρισμό και τον κίνδυνο του κατακερματισμού.

Το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα βασίζεται στην αλληλεξάρτηση όπου η χρηματοπιστωτική σταθερότητα μιας χώρας συνδέεται με αυτή των υπολοίπων. Η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Κίνας είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Πρώτον, το σταθερό οικονομικό περιβάλλον της Κίνας εξασφαλίζει την ομαλή διεξαγωγή του παγκόσμιου εμπορίου. Η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη του κόσμου, σημαντική κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, κατεξοχήν εταίρος για το παγκόσμιο εμπόριο και ισχυρός κρίκος των εφοδιαστικών αλυσίδων. Η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Κίνας συνδέεται στενά με την ομαλή λειτουργία του παγκόσμιου εμπορίου και των εφοδιαστικών αλυσίδων. Τυχόν προβλήματα στην κινεζική χρηματοπιστωτική αγορά αναπόφευκτα θα έχουν αντίκτυπο στις τιμές των εμπορευμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, στις διεθνείς πληρωμές και στη σταθερότητα των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων.

Δεύτερον, η σταθερότητα του οικονομικού περιβάλλοντος της Κίνας συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας των εξωτερικών επενδύσεων. Από τη μία πλευρά, η Κίνα προωθεί ενεργά το άνοιγμα και τη διεθνοποίηση της χρηματοπιστωτικής αγοράς της, προσελκύοντας μεγάλο αριθμό ξένων επενδύσεων και εισερχόμενων κεφαλαίων. Από την άλλη, η χώρα ωθεί δυναμικά την από κοινού οικοδόμηση της Πρωτοβουλίας «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος», το διεθνές εμπόριο και τις εξωτερικές επενδύσεις. Η ροή κεφαλαίων και οι διεθνείς επενδύσεις της Κίνας έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική αγορά.

Τρίτον, το σταθερό οικονομικό περιβάλλον της Κίνας ευνοεί την προώθηση της παγκόσμιας συνεργασίας και του διεθνούς συντονισμού. Η Κίνα διαδραματίζει καίριο ρόλο στη διεθνή οικονομική συνεργασία, συμμετέχοντας ενεργά σε διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και πολυμερείς μηχανισμούς χρηματοδοτικής συνεργασίας.

Η μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού ρυθμιστικού πλαισίου της Κίνας εκλύει το παγκόσμιο ενδιαφέρον, ωστόσο αρκετοί πολιτικοί την χρησιμοποιούν ως πρόσχημα για να δημιουργήσουν προβλήματα. Για παράδειγμα, οι Αμερικανοί νομοθέτες ενέκριναν τον «Νόμο για τον μετριασμό της οικονομικής απειλής της Κίνας», ο οποίος απαιτεί την αξιολόγηση του κινδύνου και των επιπτώσεών των μεταρρυθμίσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα της Κίνας στα χρηματοπιστωτικά συστήματα των Ηνωμένων Πολιτειών και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τέτοιες ενέργειες αγνοούν την αντικειμενικότητα των οικονομικών νόμων και με πρόσχημα την ελάττωση των κινδύνων, επιδιώκουν στην πραγματικότητα να περιορίσουν τη συνεργασία με την Κίνα. Η στάση αυτή όχι μόνο δεν συνάδει με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στο ολοένα και πιο περίπλοκο παγκόσμιο οικονομικό και χρηματοπιστωτικό περιβάλλον, όπου απαιτείται ο συντονισμός και η συνεργασία μεταξύ όλων των χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Κίνας, αλλά επιπλέον παραβλέπει το γεγονός ότι ένα υγιές κινεζικό σύστημα χρηματοπιστωτικής εποπτείας μπορεί να αποτελέσει σταθεροποιητικό παράγοντα για την παγκόσμια οικονομία.

Αφενός, η Κρατική Διοίκηση Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας, η οποία είναι υπεύθυνη για τη συνολική προστασία των χρηματοοικονομικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των επενδυτών, πρόκειται να βελτιώσει αποτελεσματικά τους κανόνες συμπεριφοράς και προστασίας της ακεραιότητας των παραγόντων της χρηματοπιστωτική αγοράς, μειώνοντας τις περιπτώσεις χειραγώγησης της τελευταίας και άλλα σοβαρά παραπτώματα. Αφετέρου, ενισχύοντας τη δυνατότητα άμεσης χρηματοδότησης με στόχο την υψηλής ποιότητας οικονομική ανάπτυξη, η κεφαλαιαγορά της Κίνας θα καταστεί πιο υγιής και σταθερή, γεγονός που θα συμβάλει στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της σταθερότητας της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής αγοράς.