Skip to main content

Ινδία: Και οι ντομάτες του Burger King «χρειάζονται διακοπές»

REUTERS/Aleksandra Michalska

Οι τιμές της ντομάτας στην Ινδία έχουν αυξηθεί δραστικά τους τελευταίους μήνες.

Η αλυσίδα καταστημάτων φαστ φουντ Burger King στην Ινδία σταμάτησε να σερβίρει ντομάτες ως αποτέλεσμα του υψηλού πληθωρισμού των τροφίμων στη χώρα, ο οποίος βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Ιανουάριο του 2020.

Μάλιστα, δύο από τα καταστήματα της αλυσίδας στην Ινδία αποφάσισαν να δώσουν εξηγήσεις για την απουσία τους. «Ακόμη και οι ντομάτες χρειάζονται διακοπές… δεν μπορούμε να προσθέσουμε ντομάτες στο φαγητό μας», έγραψαν σε πινακίδες που αναρτήθηκαν έξω από αυτά τα δύο καταστήματα.

Η Burger King, η οποία έχει πάνω από 400 καταστήματα στην Ινδία, είναι ο τελευταίος γίγαντας του φαστ φουντ στη χώρα που σταματάει τη χρήση της ντομάτας από το μενού της. Αντίστοιχες κινήσεις είδαμε τον Ιούλιο από τα Τα McDonald’s, λόγω ανησυχιών για την ποιότητα των πρώτων υλών ως αποτέλεσμα της έλλειψης εφοδιασμού.  Μετά τα McDonald’s, τον ίδιο μήνα η Subway έβγαλε επίσης τις ντομάτες από το μενού της. Όπως και στην περίπτωση των McDonald’s, μερικά καταστήματα του Subway στο Νέο Δελχί έβγαλαν ανακοινώσεις αποδίδοντας τη διαθεσιμότητα ντομάτας στα  προβλήματα ποιότητας.

Οι τιμές της ντομάτας στην Ινδία έχουν αυξηθεί δραστικά τους τελευταίους μήνες.

Η μέση τιμή λιανικής ανά κιλό ντομάτας ήταν 119,16 ρουπίες, ή 1,43 δολάρια, στις 16 Ιουλίου, από 34,66 ρουπίες ή 0,42 δολάρια, σχεδόν πριν από ένα χρόνο στις 16 Αυγούστου 2022, σύμφωνα με τα δεδομένα από το υπουργείο Καταναλωτικών Υποθέσεων της Ινδίας.

Σε μια προσπάθεια να διαχειριστεί την κρίση, η ινδική κυβέρνηση έχει οργανώσει ένα στόλο φορτηγών για να πουλήσει τη σοδειά σε φθηνότερες τιμές σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με το Reuters.

Κατά ειρωνικό τρόπο, η τρέχουσα έλλειψη ντομάτας στην Ινδία έρχεται αμέσως μετά από μια μεγάλη συγκομιδή που προκάλεσε πτώση των τιμών, όπως παρατηρούν οι New York Times. Μάλιστα, τον Μάιο, ορισμένοι αγρότες προτίμησαν να πετάξουν τη σοδειά τους στο δρόμο επειδή δεν μπορούσαν να τις πουλήσουν.