Skip to main content

Ιταλία: Η Μελόνι αναλαμβάνει την ευθύνη για την φορολόγηση των τραπεζών που προκάλεσε την καταβαράθρωση των μετοχών

REUTERS/Remo Casilli

Η αντίδραση των αγορών προκάλεσε τη «στροφή» της κυβέρνησης.

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την απόφαση της περασμένης εβδομάδας να φορολογήσει με 40% τα υπερκέρδη των τραπεζών για το 2023, κίνηση που είχε ως αποτέλεσμα την καταβαράθρωση των τραπεζικών μετοχών, με τον ιταλικό τραπεζικό κλάδο να χάνει έως και 10 δισ. ευρώ από τη χρηματιστηριακή του αξία. Οι μετοχές των τραπεζών ανέκαμψαν αργότερα, μετά την στροφή της Μελόνι και αφού διευκρινίστηκε ότι η κυβέρνηση θα μετριάσει τον αντίκτυπο για πολλούς δανειστές.

Ο αμφιλεγόμενος εφάπαξ φόρος, που κατηγορήθηκε ότι προκάλεσε μόνιμη βλάβη στην αξιοπιστία της κυβέρνησής της απέναντι στις χρηματαγορές, σε συνδυασμό με μια σειρά από άλλα μέτρα που αποφασίστηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου πριν από τις διακοπές, ήταν δική της πρωτοβουλία, είπε η Μελόνι σε συνέντευξή της σε ιταλικές εφημερίδες, από την εξοχική κατοικία της στη νότια περιοχή της Απουλίας.

Υποστήριξε ότι ο φόρος 40% δεν είχε τιμωρητικό χαρακτήρα και επέμεινε ότι πέρασε από το υπουργικό συμβούλιο την περασμένη Δευτέρα για να αποφευχθεί οποιαδήποτε καθυστέρηση στην έγκριση.

«Το τραπεζικό σύστημα έσπευσε να αυξήσει τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, αλλά άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια για τους αποταμιευτές και δημιουργήθηκε μια στρέβλωση», δήλωσε η Μελόνι στην Corriere della Sera, τη la Repubblica και τη La Stampa, στη συνέντευξη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα. «Φυσικά και θα το έκανα ξανά», πρόσθεσε. «Είναι μια πρωτοβουλία που ήθελα γιατί πιστεύω ότι πρέπει να στείλεις ένα μήνυμα για την ιδέα ενός δίκαιου κράτους».

«Δεν θέλω να τιμωρήσω τις τράπεζες, αλλά υπήρχε μια κατάσταση ανισορροπίας», είπε επίσης η Μελόνι. «Με τη συνεπή και παρατεταμένη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις κινδυνεύουν να τιμωρηθούν».