Η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι συνεχίζει ακάθεκτη την προσπάθεια να ανακτήσει τον έλεγχο και την εποπτεία στοιχείων ενεργητικού που θεωρεί στρατηγικής σημασίας για την ιταλική οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με την KKR & Co., ώστε η τελευταία να συμπεριλάβει και το ιταλικό δημόσιο στην προσφορά ύψους 23 δισ. ευρώ για την εξαγορά του δικτύου της Telecom Italia.
Η δεύτερη μεγάλη κρατική παρέμβαση
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου Οικονομίας η προκαταρκτική συμφωνία με το αμερικανικό private equity fund προβλέπει ότι το δημόσιο θα αποκτήσει έως και το 20% του δικτύου της εταιρείας, που άλλοτε είχε το μονοπώλιο των τηλεπικοινωνιών στην Ιταλία. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη κρατική παρέμβαση στο επιχειρηματικό πεδίο μετά την προ ημερών αιφνιδιαστική απόφαση της Μελόνι να επιβάλλει φόρο στα «απροσδόκητα κέρδη» (windfall profit) των τραπεζών.
«Οι όροι της προσφοράς για την Telecom Italia προβλέπουν αποφασιστικό ρόλο της κυβέρνησης στον καθορισμό στρατηγικών επιλογών» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομίας.
Τον Ιούνιο η Telecom Italia ξεκίνησε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την KKR για την πώληση του δικτύου της, σε μία προσπάθεια να μειώσει δραστικά το χρέος της. Η αμερικανική εταιρεία αποτίμησε το δίκτυο σε 23 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές.
Τα «θέλω» της Ρώμης και η Vivendi
Η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι έχει επανειλημμένα επισημάνει πως θεωρεί το δίκτυο της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας ως στρατηγικής σημασίας περιουσιακό στοιχείο, επί του οποίου θα πρέπει να διατηρηθεί ένας βαθμός δημόσιας εποπτείας. Η ιταλική κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να ασκεί βέτο σε συμφωνίες, που περιλαμβάνουν στρατηγικής σημασίας assets. Επιπλέον έχει διαβεβαιώσει για την πρόθεσή της να προστατεύσει τις 40.000 θέσεις εργασίας της εργασίας και από την πρώτη στιγμή είχε ξεκαθαρίσει πως η όποια προσφορά χωρίς κρατική στήριξη θα συναντούσε σοβαρά εμπόδια.
Σύμφωνα πάντως με το ρεπορτάζ του Bloomberg η οριστική συμφωνία για την πώληση του δικτύου δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Και τούτο γιατί ο σημερινός μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας, η γαλλική Vivendi, έχει επανειλημμένα πει ότι αποτιμά την αξία του δικτύου κοντά στα 30 δισ. ευρώ.