Νευρικότητα επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στην αγορά φυσικού αερίου που οδήγησε χθες τις ευρωπαϊκές τιμές στη μεγαλύτερη άνοδό τους από τον Μάρτιο του 2022, κατά τις πρώτες ημέρες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία που πυροδότησε την ενεργειακή κρίση που ακολούθησε.
Αναλυτικότερα, στη χθεσινή συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου σημείωσαν άλμα 28%, φτάνοντας χθες μέχρι τα 43 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ωστόσο, σήμερα διαγράφουν μέρος των κερδών, σημειώνοντας μείωση έως και 8,1%. Στις 12:11 οι ευρωπαϊκές τιμές υποχωρούσαν κατά 3,74%, στα 38,34 ευρώ η μεγαβατώρα.
Η διόρθωση που βλέπουμε είναι ενδεικτική της αστάθειας που χαρακτηρίζει εδώ και μήνες την αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Στις θετικές ενδείξεις, τα διαθέσιμα αποθέματα είναι περίπου στο 88% κατά μέσο όρο, πολύ πάνω δηλαδή από το κανονικό για την εποχή ενώ η βιομηχανική ζήτηση παραμένει χαμηλή μετά την ενεργειακή κρίση του περασμένου έτους.
Ωστόσο, οποιαδήποτε ένδειξη διακοπής της προσφοράς θα μπορούσε να διαταράξει την ισορροπία καταλήγοντας σε νέα αύξηση των τιμών, η οποία θα μπορούσε να γίνει ακόμη πιο εκρηκτική όταν ξεκινήσει να αυξάνεται η ζήτηση το χειμώνα.
Οι διακυμάνσεις των τιμών αποδίδονται στην απεργία των εργαζομένων σε τρεις μεγάλες εγκαταστάσεις LNG των Chevron και Woodside Energy Group στην Αυστραλία. Οι απεργίες θα μπορούσαν να διαταράξουν περίπου το 10% των παγκόσμιων εξαγωγών του καυσίμου και, εάν επιμείνουν, θα μπορούσαν να αναγκάσουν τους Ασιάτες αγοραστές να αναζητήσουν εναλλακτικές προμήθειες εκτός της περιοχής, εντείνοντας τον ανταγωνισμό με την Ευρώπη για τα καύσιμα.
Οι τοποθετήσεις επενδυτών θεωρείται επίσης ότι έχουν συμβάλει στις διακυμάνσεις των τιμών πρόσφατα.
Διαβάστε ακόμα:
EON: Η Ευρώπη δεν έχει αφήσει εντελώς πίσω της την ενεργειακή κρίση