Nέους κανόνες που περιορίζουν τις επενδύσεις των ΗΠΑ σε βιομηχανίες προηγμένης τεχνολογίας στην Κίνα, ανακοίνωσε η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν.
Σε μια φάση αυξημένης έντασης με το Πεκίνο, τα σχέδια του Μπάιντεν στοχεύουν στο να αποτρέψουν τα κεφάλαια, καθώς και την τεχνογνωσία των Ηνωμένων Πολιτειών, να συνδράμουν στην ανάπτυξη τεχνολογιών που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τον στρατιωτικό εκσυγχρονισμό της Κίνας και να απειλήσουν την εθνική ασφάλειά τους. Οι αξιωματούχοι που ανακοίνωσαν το σχέδιο επανειλημμένα τόνισαν ότι στόχος τους είναι να περιορίσουν το αμερικανικό κεφάλαιο από την παροχή βοήθειας στον κινεζικό στρατό και όχι να βλάψει την οικονομία της Κίνας.
Ειδικότερα, οι νέοι κανόνες θέτουν περιορισμούς στις επενδύσεις από αμερικανικές εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων, venture capital και κοινοπραξιών στην κινεζική τεχνητή νοημοσύνη, στους κβαντικούς υπολογιστές και στους ημιαγωγούς. Οι κανόνες θα υπόκεινται σε δημόσια περίοδο σχολίων.
Η αντίδραση του Πεκίνου
Σχολιάζοντας η Κίνα αντέδρασε έντονα για το διάταγμα του Μπάιντεν αλλά δεν ανακοίνωσε άμεσα αντίμετρα.
Λίγες ώρες αφότου υπέγραψε το μέτρο ο Μπάιντεν, τα κινεζικά υπουργεία Εμπορίου και Εξωτερικών εξέδωσαν ανακοινώσεις εκφράζοντας την ενόχληση του Πεκίνου.
«Η Κίνα είναι έντονα δυσαρεστημένη και αποφασιστικά αντίθετη με την επιμονή των ΗΠΑ να εισάγουν περιορισμούς στις επενδύσεις στην Κίνα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με μετάφραση του CNBC. «Πρόκειται για κραυγαλέο οικονομικό εξαναγκασμό και τεχνολογικό εκφοβισμό».
Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου κάλεσε τις ΗΠΑ να «σεβαστούν την οικονομία της αγοράς και τις αρχές του θεμιτού ανταγωνισμού» και «να απέχουν από την τεχνητή παρεμπόδιση του παγκόσμιου εμπορίου και τη δημιουργία εμποδίων που επηρεάζουν την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας».