Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η Κρατική Διοίκηση Ξένου Συναλλάγματος, από τις αρχές του τρέχοντος έτους, οι αποδόσεις της παγκόσμιας διασυνοριακής αγοράς ομολόγων παραμένουν υποτονικές, ωστόσο θετική είναι γενικά η πορεία των ξένων επενδύσεων στην αγορά ομολόγων της Κίνας. Οι προσδοκίες θέλουν τους ξένους επενδυτές να συνεχίζουν να αυξάνουν τους τίτλους τους και να κατανέμουν σταθερά περιουσιακά στοιχεία σε γιουάν.
Εάν δεν ληφθούν υπόψη οι πληρωμές κατά την ωρίμανση, υπολογίζεται ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, οι ξένοι επενδυτές αγόρασαν κινεζικά ομόλογα ύψους περίπου 79 δισ. δολάρια, αντιστρέφοντας την τάση των καθαρών πωλήσεων πέρυσι. Συγκεκριμένα, η καθαρή τιμή από τις πωλήσεις εγχώριων ομολογιών σε ξένους επενδυτές έφτασε τα 58,5 δισ. δολάρια, φθάνοντας σε ύψος ρεκόρ για το πρώτο τρίμηνο. Εάν συμπεριληφθούν οι πληρωμές κατά την ωρίμανση, τότε οι ξένοι επενδυτές αύξησαν τις καθαρές τοποθετήσεις τους σε κινεζικά ομόλογα για δύο συνεχείς μήνες, συμπεριλαμβανομένης και της καθαρής αύξησης στην κατοχή ομολογιών ύψους 11 δισ. τον Ιούνιο. Όσον αφορά τους κατόχους, οι κεντρικές τράπεζες εξακολουθούν αποτελούν τα κύρια ξένα ιδρύματα που επενδύουν στην κινεζική αγορά ομολόγων ενώ και τα ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι επίσης πολύ ενεργά. Οι παραπάνω συνθήκες αντικατοπτρίζουν πλήρως την επενδυτική αξία, καθώς και τη μεσοπρόθεσµη και µακροπρόθεσµη αξία κατανομής των κινεζικών ομολογιών.
Ήδη από τις αρχές του έτους, η οικονομία της Κίνας επέστρεψε σε κανονικούς ρυθμούς, βγαίνοντας σταδιακά από τη «σκιά» της επιδημίας, με το ΑΕΠ της χώρας να αυξάνεται κατά 5,5% το πρώτο εξάμηνο. Στο μέλλον, η Κίνα θα εφαρμόσει στοχευμένες μακροοικονομικές πολιτικές, βασιζόμενη σε επιστημονικά κριτήρια, και θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης και την εξομάλυνση των οικονομικών κύκλων. Συνεπώς, αναμένεται να υπάρξει μια αποτελεσματική ποιοτική βελτίωση σε συνδυασμό με μια λελογισμένη ποσοτική ανάπτυξη για την οικονομία της χώρας. Επιπλέον, τα περιουσιακά στοιχεία σε γιουάν έχουν διαφοροποιημένη επενδυτική αξία και ικανοποιούν την ανάγκη των επενδυτών για διαφοροποίηση των τίτλων που κατέχουν. Υπάρχει συνεπώς η γενική διαπίστωση ότι, οι βασικοί παράγοντες που ενισχύουν την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στην ανάπτυξη της οικονομίας και της χρηματοπιστωτικής αγοράς της Κίνας δεν έχουν μεταβληθεί καθώς και ότι πολλοί είναι οι ξένοι επενδυτές που θεωρούν την κατοχή κινεζικών ομολόγων ως μέρος της μακροπρόθεσμης στρατηγικής τους.
Σήμερα, στο παγκόσμιο επενδυτικό στερέωμα, η αγορά ομολόγων της Κίνας αποτελεί μια σοβαρή επιλογή για τους ξένους επενδυτές. Σύμφωνα με στατιστικά δεδομένα, φέτος, μέχρι τα τέλη Ιουνίου, πάνω από 1.100 ιδρύματα από περισσότερες από 60 χώρες έχουν μπει στη διατραπεζική αγορά ομολόγων. Η συναλλακτική δραστηριότητα των ξένων ιδρυμάτων ακολουθεί επίσης μια ανοδική πορεία, με τον συνολικό όγκο των συναλλαγών τους πέρυσι να υπερβαίνει τα 2 τρισ. δολάρια, έχοντας οκταπλασιαστεί από το 2016, πριν το μεγάλο άνοιγμα της αγοράς.
Η Κίνα προωθεί σταθερά το άνοιγμα της αγοράς ομολόγων και υιοθετεί συνεχώς νέα μέτρα για τη διευκόλυνση των ξένων επενδυτών, θέτοντας γερές βάσεις για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων. Η χώρα εφαρμόζει και προωθεί το σύστημα “Bond Connect” και την άμεση πρόσβαση στην αγορά μέσα από τα προγράμματα “Qualified Foreign Institutional Investor” (QFII) και “Renminbi Qualified Foreign Institutional Investor” (RQFII). Φέτος τον Μάιο, μπήκε σε λειτουργία η υπηρεσία “Swap Connect” που προσφέρει βοήθεια στους ξένους επενδυτές για τη διαχείριση των κινδύνων των επιτοκίων. Στο επόμενο βήμα, θα συνεχιστεί η βελτίωση του ανοίγματος της αγοράς και θα προσφερθούν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, δημιουργώντας έναν κατάλληλο χώρο για τη σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη των ξένων επενδύσεων στην αγορά ομολόγων της Κίνας.