Οι επιχειρήσεις βλέπουν τις γεωπολιτικές εντάσεις ως τη μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Oxford Economics.
Πιο συγκεκριμένα, περίπου το 36% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρούν τις γεωπολιτικές εντάσεις, όπως αυτές που σχετίζονται με ζητήματα σχετικά με την Ταϊβάν, τη Νότια Κορέα και τη σχέση Ρωσίας-ΝΑΤΟ, ως τον κορυφαίο κίνδυνο επί του παρόντος.
Αντίθετα, παρόμοια έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο είχε διαπιστώσει ότι σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες θεωρούσαν ως σημαντικότερο κίνδυνο βραχυπρόθεσμα είτε την πιθανότητα μιας σημαντικής σύσφιξης στην προσφορά πιστώσεων είτε την πλήρη οικονομική κρίση.
Η τελευταία Παγκόσμια Έρευνα Κινδύνων τρίτου τριμήνου 2023 αφορούσε 127 επιχειρήσεις. Η έρευνα «έτρεξε» από τις 6 έως τις 27 Ιουλίου φέτος.
Το στοιχεία «επιβεβαιώνουν» ότι οι αντιλήψεις για τους οικονομικούς κινδύνους έχουν αλλάξει σημαντικά για τις επιχειρήσεις, σχολιάζει ο Τζέιμιο Τόμσον, ένας από τους συγγραφείς της έρευνας. «Οι γεωπολιτικές εντάσεις αποτελούν πλέον το κύριο επίκεντρο της ανησυχίας, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα», λέει χαρακτηριστικά.
Τα αποτελέσματα της έρευνας γίνονται ιδιαίτερα σημαντικά αν αναλογιστούμε το περιβάλλον που προκαλεί την ανασφάλεια στις επιχειρήσεις:
- Οι σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου έχουν επιδεινωθεί, καθώς φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών. Η ένταση κλιμακώθηκε μετά την κατάρριψη από τις ΗΠΑ φερόμενου κινεζικού αερόστατου παρακολούθησης που πετούσε πάνω από τον αμερικανικό εναέριο χώρο.
- Όσον αφορά την Ταϊβάν, η Κίνα επιμένει ότι το ζήτημα είναι εσωτερική της υπόθεση και προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι συνιστά «κόκκινη γραμμή». Το Πεκίνο θεωρεί το δημοκρατικά αυτοδιοικούμενο νησί μέρος της επικράτειάς του.
- Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ταϊβάν αξίας έως και 345 εκατ, δολαρίων, σύμφωνα με το Reuters. Η κίνηση θεωρείται πιθανό να εξοργίσει την Κίνα.
- Εν τω μεταξύ, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει τεντώσει τις σχέσεις του Κρεμλίνου με το ΝΑΤΟ. Η επέκταση της στρατιωτικής συμμαχίας αποτελεί «κόκκινο πανί» για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος ισχυρίζεται ότι η ένταξη του Κιέβου θα αποτελούσε απειλή για την εθνική ασφάλεια της Μόσχας.
Το μέτωπο του πληθωρισμού
Σύμφωνα με την έρυνα, οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να βλέπουν τον υψηλό πληθωρισμό ως «σημαντικό βραχυπρόθεσμο κίνδυνο», ωστόσο, πλέον εμφανίζονται πιο σίγουροι ότι το πρόβλημα τελικά θα μετριαστεί.
«Οι προσδοκίες των ερωτηθέντων για τον παγκόσμιο πληθωρισμό τιμών καταναλωτή είναι στο 3,7% το 2024, 0,2 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από την τελευταία βασική πρόβλεψή μας», αναφέρει ο Τόμσον. «Ο αναμενόμενος πληθωρισμός μεσοπρόθεσμα έχει μειωθεί σημαντικά, χαλαρώνοντας τις αυξήσεις που παρατηρήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια», προσθέτει.
Η έρευνα υπογράμμισε επίσης τη χαλάρωση των ανησυχιών σχετικά με τους κινδύνους που σχετίζονται με το τραπεζικό σύστημα. Ωστόσο, τα ζητήματα αυτά παραμένουν υψηλά στην κλίμακα ανησυχίας.
Περίπου το 30% των ερωτηθέντων εξακολουθεί να θεωρεί είτε την αξιοσημείωτη σύσφιξη της προσφοράς πιστώσεων είτε την πλήρη οικονομική κρίση μεταξύ των κορυφαίων κινδύνων βραχυπρόθεσμα.
Ανησυχίες για το μέλλον
Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι αποτελούν παράγοντας ανησυχίας για τις επιχειρήσεις και σε ευρύτερο χρονικό πλαίσιο, για τα επόμενα πέντε χρόνια. Πάνω από το 60% των ερωτηθέντων τις θεωρούν ως «πολύ σημαντικό κίνδυνο» για την παγκόσμια οικονομία.
«Όπως αναφέρθηκε το περασμένο τρίμηνο, περισσότερα από τα τρία πέμπτα των ερωτηθέντων θεωρούν τους γεωπολιτικούς κινδύνους ως έναν πολύ σημαντικό κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία μεσοπρόθεσμα», σημειώνει ο Τόμσον. «Η εντατικοποίηση των γεωπολιτικών εντάσεων θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει σημαντική αποπαγκοσμιοποίηση του εμπορίου και του χρηματοπιστωτικού συστήματος».
Η αποπαγκοσμιοποίηση είναι ο τρίτος κίνδυνος που εμφανίζεται να ανησυχεί τις επιχειρήσεις στην τελευταία έρευνα. Θεωρείται «πολύ σημαντικός κίνδυνος» από το 23% των ερωτηθέντων.
Επίσης, περίπου το 25% θεωρεί τις πρόωρες μειώσεις των επιτοκίων μεταξύ των κορυφαίων πιθανών κινδύνων. Στην Κίνα, οι επιχειρήσεις βλέπουν «λιγότερες πιθανότητες για ανάκαμψη».