Ο οίκος Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ λόγω δημοσιονομικών ανησυχιών, επιδείνωσης της διακυβέρνησης των ΗΠΑ, καθώς και της πολιτικής πόλωσης που αποτυπώθηκε εν μέρει από την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου του 2021, με την εισβολή υποστηρικτών του Τραμπ και ακροδεξιών στο Καπιτώλιο, δήλωσε την Τετάρτη στο Reuters ο Ρίτσαρντ Φράνσις, ανώτερος διευθυντής του οίκου Fitch Ratings.
Σε μια κίνηση που αιφνιδίασε τους επενδυτές, ο Fitch υποβάθμισε την Τρίτη τις ΗΠΑ σε AA+ από ΑΑΑ, επικαλούμενος τη δημοσιονομική επιδείνωση για τα επόμενα τρία χρόνια και τις επανειλημμένες διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο χρέους που απειλούν την ικανότητα της κυβέρνησης να πληρώνει τους λογαριασμούς της.
Ο οίκος αξιολόγησης είχε θέσει το θέμα της αυξημένης πολιτικής πόλωσης σε συναντήσεις με το υπουργείο Οικονομικών πριν από την υποβάθμιση, σύμφωνα με τον Φράνσις.
«Αν κοιτάξετε, … οι Δημοκρατικοί έχουν πάει πιο αριστερά και οι Ρεπουμπλικάνοι πιο δεξιά» δήλωσε, προσθέτοντας ωστόσο ότι “δεν κατηγορούμε το ένα ή το άλλο κόμμα για τη δημοσιονομική κατάσταση”.
Τα όρια του χρέους και τα υψηλότερα επιτόκια
Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη χρονική στιγμή της απόφασης ο Φράνσις είπε ότι ο οίκος ήθελε να αφιερώσει λίγο χρόνο μετά την πρόσφατη συμφωνία για το χρέος ώστε να αξιολογήσει τις μακροχρόνιες ανησυχίες σχετικά με τη διακυβέρνηση και το προφίλ χρέους της χώρας.
Η απόφαση για τη μείωση της κορυφαίας αξιολόγησης της χώρας, η οποία ελήφθη τη Δευτέρα, προέκυψε από την επιδείνωση του προφίλ χρέους της χώρας – για παράδειγμα, του λόγου μεταξύ του χρέους της γενικής κυβέρνησης των ΗΠΑ και του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος – η οποία έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια αρκετών ετών, είπε ακόμη.
Τα υψηλότερα επιτόκια είναι επίσης πιθανό να καταστήσουν το βάρος του χρέους της χώρας πιο βαρύ για να διατηρηθεί, πρόσθεσε.
“Και νομίζω ότι, προφανώς, η ίδια η συζήτηση για το ανώτατο όριο του χρέους αναδεικνύει αυτό το μπρα ντε φερ και την πόλωση που έχουμε δει, και συμβαίνει κάθε δύο χρόνια τώρα από το 2011, πάνω κάτω”, δήλωσε ο Φράνσις
“Η τελευταία αναστολή του ανώτατου ορίου χρέους, που συμφωνήθηκε τον Ιούνιο, θα διαρκέσει μέχρι τις αρχές του 2025, οπότε είναι πιθανή μια νέα πολιτική συζήτηση γύρω από το όριο δανεισμού” πρόσθεσε