Η απαγόρευση των κινητήρων εσωτερικής καύσης θα καταστρέψει την αυτοκινητοβιομηχανία, θα επιδοτήσει χώρες όπως η Κίνα, αλλά θα επιταχύνει και την κλιματική αλλαγή, υποστηρίζει ο πρώην επικεφαλής του γερμανικού ινστιτούτου Ifo, Χανς-Βέρνερ Ζιν.
Ο Γερμανός οικονομολόγος και Επίτιμος Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ifo,επικρίνει την ενεργειακή πολιτική της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. «Οι εκπομπές CO₂ από το πετρέλαιο και τον άνθρακα μπορούν να μειωθούν μόνο εάν συμμετέχουν όλοι ή σχεδόν όλοι, γιατί ό,τι δεν χρησιμοποιούμε εμείς, το χρησιμοποιούν άλλοι», είπε ο καθηγητής οικονομικών στην εφημερίδα «Bild». «Αν η Γερμανία σταματήσει να αγοράζει πετρέλαιο, η τιμή της παγκόσμιας αγοράς θα πέσει και θα το αγοράσουν άλλοι. Τα τελευταία 40 χρόνια έχει γίνει αυτό ξεκάθαρο», τονίζει ο καθηγητής Ζιν.
Επομένως, λέει, η απαγόρευση των κινητήρων εσωτερικής καύσης είναι άσκοπη: «Καταστρέφει την αυτοκινητοβιομηχανία μας, μειώνει το βιοτικό μας επίπεδο και επιδοτεί άλλες χώρες, ειδικά την Κίνα. Εκεί που όχι μόνο καίγεται όλο και περισσότερος άνθρακας τα τελευταία χρόνια, αλλά και η κατανάλωση πετρελαίου έχει αυξηθεί».
Σύμφωνα με τον Ζιν, η απαγόρευση των κινητήρων εσωτερικής καύσης δεν οδηγεί σε λιγότερες εκπομπές άνθρακα, επειδή τα πετρελαιοφόρα εκτρέπονται σε άλλες χώρες. «Η κλιματική αλλαγή επιταχύνεται λόγω της απαγόρευσης των κινητήρων εσωτερικής καύσης». Ο οικονομολόγος πιστεύει επίσης ότι η αντικατάσταση των συστημάτων θέρμανσης με πετρέλαιο με αντλίες θερμότητας δεν είναι αποτελεσματική όσον αφορά την προστασία του κλίματος. «Το πετρέλαιο καίγεται αλλού και η αυξημένη κατανάλωση ρεύματος σημαίνει ότι οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα καίνε περισσότερο λιγνίτη».
Ενόψει της επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο Ζιν είπε στην εφημερίδα: «Ο άνεμος και η ηλιακή ενέργεια δεν θα μας τροφοδοτήσουν από μόνοι τους. Οι πηγές δεν μπορούν να ελεγχθούν και ο καιρός είναι ασταθής. Η αυξανόμενη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στον τομέα των κτιρίων και των μεταφορών επιδεινώνει το πρόβλημα. «Δυστυχώς, δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή μετάβαση χωρίς ορυκτά καύσιμα», υποστηρίζει ο Χανς-Βέρνερ Ζιν.