Η σχέδιο της δημιουργίας κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι, αλλά εάν δημιουργηθεί, θα είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα συναλλαγών και όχι μια φυσική εγκατάσταση για την αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων ρωσικού φυσικού αερίου, σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Το Κρεμλίνο κατέληξε στο συγκεκριμένο σχέδιο τον περασμένο Οκτώβριο, αφού επιδεινώθηκαν σημαντικά οι ενεργειακές του σχέσεις με τη Δύση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τότε, ο Πούτιν είχε μιλήσει για πιθανή δημιουργία πρόσθετων συνδέσεων στη Μαύρη Θάλασσα προς την Τουρκία για να γίνει αυτή η διαδρομή η κύρια μονάδα εξαγωγής φυσικού αερίου της Ρωσίας προς τα δυτικά.
Έπειτα για μήνες υπήρξαν πολλές συζητήσεις, με την Τουρκία να τρέφει τη φιλοδοξία να γίνει το περιφερειακό κέντρο εμπορίου φυσικού αερίου με τον δικό του δείκτη τιμών. Ωστόσο, η εφαρμογή του, η οποία σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις του Πούτιν μπορεί να διαρκέσει μόνο μερικούς μήνες, φαίνεται να έχει «φρενάρει».
«Παραμένει στην ατζέντα», είπε ο Πούτιν σε συνέντευξή του το Σάββατο από την Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. «Πρόκειται για τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας συναλλαγών, δεν πρόκειται να αποθηκεύσουμε τεράστιους όγκους φυσικού αερίου εκεί», είπε. Ο Πούτιν δεν διευκρίνισε εάν αυτή η προσέγγιση θα σήμαινε χαμηλότερη κλίμακα εμπορίας ρωσικού φυσικού αερίου στον κόμβο από ό,τι αρχικά είχε προβλεφθεί.
Σημειώνεται ότι την Τετάρτη προγραμματίζεται τηλεφωνική επικοινωνία του Πούτιν με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να συζητήσουν μια σειρά θεμάτων, σύμφωνα με τον Πούτιν. Πάντως, όπως είπε, δεν υπάρχει ακόμη απόφαση για το αν θα συναντήσει προσωπικά τον Ερντογάν σύντομα και πού.
Η Ρωσία μεταφέρει φυσικό αέριο στην Τουρκία μέσω της Μαύρης Θάλασσας μέσω δύο αγωγών – του Blue Stream και του Turkstream – με συνολική χωρητικότητα λίγο κάτω από 48 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως. Το ένα σκέλος της δίδυμης σύνδεσης Turkstream εξυπηρετεί την τουρκική αγορά ενώ το άλλο συνδέεται με το δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου των χωρών της νότιας Ευρώπης, γεγονός που καθιστά την Τουρκία σημαντική χώρα διέλευσης για το ρωσικό φυσικό αέριο.