Skip to main content

Ρωσία: Ο ανιψιός του ηγέτη των Τσετσένων στο τιμόνι της ρωσικής μονάδας της Danone

Ο Τσετσένος υπουργός Yakub Zakriev διορίστηκε επικεφαλής της ρωσικής θυγατρικής της εταιρείας παραγωγής γιαουρτιού.

Νέος επικεφαλής της ρωσικής θυγατρικής της εταιρείας παραγωγής γιαουρτιού Danone διορίστηκε ο Τσετσένος υπουργός Yakub Zakriev, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Spark-Interfax.

Ο Yakub Zakriev, ο οποίος φέρεται να είναι ανιψιός του ηγέτη της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ, αναφέρεται στην πλατφόρμα ως ο γενικός διευθυντής της εταιρείας. Διορίστηκε στην διευθυντική θέση της Danone Ρωσίας την Τρίτη, σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Παράλληλα, είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Γεωργίας της Ρωσικής Δημοκρατίας της Τσετσενίας.

Σημειώνεται ότι την Κυριακή τέθηκαν υπό «προσωρινή διαχείριση» του κράτους οι ρωσικές μονάδες της Danone και της Carlsberg. Είχε προηγηθεί η απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να εγκρίνει κανόνες που επιτρέπουν στη Μόσχα να κατάσχει τα περιουσιακά στοιχεία εταιρειών που προέρχονται από «μη φιλικές» χώρες. Η απόφαση ήρθε στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία που ανάγκασε πολλές μεγάλες δυτικές εταιρείες να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία.

Πριν τεθούν υπό κρατικό έλεγχο, οι Danone και Carlsberg βρίσκονταν στη διαδικασία πώλησης των ρωσικών επιχειρήσεων τους.

Η δραστηριότητα της Danone στη Ρωσία είναι η μεγαλύτερη εταιρεία γαλακτοκομικών προϊόντων της χώρας, με περίπου 8.000 εργαζόμενους. Υπολογίζεται, BBC, σύμφωνα με το ότι η πώληση της επιχείρησης θα είχε ως αποτέλεσμα πλήγμα 1 δισ. ευρώ για τη γαλλική εταιρεία.

Στη ρωσική μονάδα Baltika Breweries της Carlsberg διορίστηκε διευθυντής ο Taimuraz Bolloev, σύμφωνα με τους Financial Times.