Με βραδύτερους των προβλέψεων ρυθμούς αναπτύχθηκε η οικονομία της Κίνας το δεύτερο τρίμηνο του έτους, εν μέσω ανησυχητικών ενδείξων για κάμψη των καταναλωτικών δαπανών και συνεχιζόμενου πόνου στην αγορά ακινήτων. Τα νέα στοιχεία, που έδειξαν επίσης ότι η ανεργία των νέων σκαρφάλωσε σε νέο ιστορικό υψηλό, εντείνουν τις φωνές που ζητούν από το Πεκίνο να κάνει περισσότερα για να τονώσει την ανάπτυξη.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα το ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμούς 6,3% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Σε τριμηνιαία βάση η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στο 0,8% από 2,2% το πρώτο τρίμηνο. Αναλυτές σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Bloomberg «έβλεπαν» κατά μέσο όρο ανάπτυξη της τάξης του 7,1%.
Επιβραδύνεται η κατανάλωση – ανεβαίνει η ανεργία των νέων
Τα μηνιαία στοιχεία για τον Ιούνιο έδωσαν μία μεικτή εικόνα, με αισθητή επιβράδυνση στις λιανικές πωλήσεις, αποδυνάμωση της αγοράς ακινήτων, αλλά και βελτίωση της βιομηχανικής παραγωγής.«Πρόκειται για μία επιβράδυνση που προκαλείται από την κάμψη στην κατανάλωση.
Τον Ιούνιο οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν 3,1% σε ετήσια βάση, ύστερα από άλμα 12,7% τον Μάιο και έναντι προβλέψεων για αύξηση κατά 3,3%. Η βιομηχανική παραγωγή από την άλλη αυξήθηκε κατά 4,4%, υπερβαίνοντας τον πήχυ των προβλέψεων που είχε τοποθετηθεί στο +2,5% και έναντι αύξησης 3,5% τον Μάιο.
Στο μέτωπο της ανεργίας ο γενικός δείκτης παρέμεινε τον Ιούνιο αμετάβλητος στο 5,2%. Ωστόσο ο δείκτης της ανεργίας των νέων εκτινάχθηκε στο 21,3%.
Νέα στήριξη
Αυτό σημαίνει ότι απαιτούνται μέτρα στήριξης για να τονωθεί η πλευρά της ζήτησης» σχολίασε στο Bloomberg ο Χάο Ζου, επικεαφλής οικονομολόγος της Guotai Juan Hong Kong. «Πιστεύουμε ότι οι περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες» συμπλήρωσε.
Το Πεκίνο έχει θέσει έναν «μετριοπαθή» στόχο για ανάπτυξη «κοντά στο 5%» στο σύνολο της χρονιάς, αλλά έρχεται αντιμέτωπο με μπαράζ οικονομικών προκλήσεων, από την κρίση στην αγορά ακινήτων έως την πτώση των εξαγωγών και τους φόβους για αποπληθωρισμό.