Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου δεν θα αυξηθεί με τον ρυθμό που αρχικά αναμενόταν λόγω της επιδείνωσης του οικονομικού κλίματος που επιβαρύνει «ιδιαίτερα» τις πλούσιες χώρες, ανέφερε την Πέμπτη ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), αναθεωρώντας προς τα κάτω τη την πρόβλεψή του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου.
Συγκεκριμένα, αναμένει ότι η παγκόσμια κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 2,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα (περίπου 2%) το 2023, μειώνοντας κατά περίπου 220.000 βαρέλια από την πρόβλεψη του περασμένου μήνα και φτάνοντας κατά μέσο όρο τα 102,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Το 70% της αύξησης της ζήτησης αναμένεται να προέλθει από την Κίνα.
Βέβαια, η ζήτηση βρίσκεται σε καλό δρόμο για να φτάσει σε επίπεδα-ρεκόρ αργότερα φέτος, εξαντλώντας τα σημαντικά τα αποθέματα στο δεύτερο εξάμηνο.
«Οι επίμονοι μακροοικονομικοί αντίθετοι άνεμοι, εμφανείς σε μια βαθύτερη ύφεση της μεταποίησης, μας οδήγησαν να αναθεωρήσουμε την εκτίμησή μας για την ανάπτυξη για το 2023 χαμηλότερα για πρώτη φορά φέτος», αναφέρεται στην έκθεση.
«Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου δέχεται πιέσεις από το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, κυρίως λόγω της δραματικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής», ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας. «Η ζήτηση στον ΟΟΣΑ, και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, περιορίζεται εν μέσω της τρομακτικής επιβράδυνσης της βιομηχανικής δραστηριότητας».
Τα futures του αργού σκαρφάλωσαν πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι την Τετάρτη για πρώτη φορά σε δύο μήνες, εν μέρει λόγω των ενδείξεων ότι η μείωση του πληθωρισμού μπορεί να συμβάλει στο τέλος του επιθετικού κύκλου αύξησης των επιτοκίων. Το μεσημέρι της Πέμπτης οι τιμές διαπραγματεύτηκαν ελαφρώς υψηλότερα. Συγκεκριμένα, το μπρεντ κινούνταν στα 80,36 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό στα 75,92 δολάρια.
Οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου περιορίζονται καθώς η Σαουδική Αραβία και οι εταίροι της στον ΟΠΕΚ+ περιορίζουν τις προμήθειες- για να στηρίξουν τις τιμές-, ενώ η χρήση καυσίμων συνεχίζει να ανακάμπτει από την πανδημία.
Οι αγορές παρουσίασαν οριακή υπερπροσφορά αυτό το τρίμηνο, με τα αποθέματα να βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο σχεδόν των τελευταίων δύο ετών. Ο περιορισμός της προσφοράς από τους Σαουδάραβες έχει αντισταθμιστεί από άλλους παραγωγούς, όπως το Ιράν και οι ΗΠΑ, ανέφερε ο IEA.
Δεδομένης της ασθενέστερης προοπτικής για τη ζήτηση, οι αγορές δεν θα συρρικνωθούν τόσο απότομα τους επόμενους μήνες όσο αρχικά αναμενόταν, αναφέρει ο IEA. Ωστόσο, το υπόλοιπο του 2023 θα συνεχίσουμε να βλέπουμε έλλειψη της προσφοράς, καθώς η παγκόσμια ζήτηση προσεγγίζει το ιστορικό υψηλό των 102,1 εκατ. βαρελιών την ημέρα κατά μέσο όρο φέτος.
Όσον αφορά την παραγωγή στον ΟΠΕΚ+, αναμένεται να μειωθεί κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα αυτόν τον μήνα, καθώς η Σαουδική Αραβία εφαρμόζει περαιτέρω μειώσεις που έχουν ρίξει την παραγωγή της σε χαμηλό δύο ετών. Την περασμένη εβδομάδα το Ριάντ δεσμεύτηκε να παρατείνει αυτή τη μείωση μέχρι τον Αύγουστο και η Ρωσία ανακοίνωσε επίσης ότι θα μειώσει τις εξαγωγές της.
Για το 2024, ο IEA ενίσχυσε τις εκτιμήσεις για την αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης κατά 290.000 βαρέλια την ημέρα, καθώς οι ισχυρότερες προοπτικές για την Κίνα πρόκειται να ενισχύσουν την κατανάλωση πετρελαίου. Ωστόσο, με 1,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ο παγκόσμιος ρυθμός ανάπτυξης για το επόμενο έτος είναι μόλις στο μισό του φετινού επιπέδου «καθώς η ανάκαμψη χάνει τη δυναμική της» και αυξάνεται η δημοτικότητα των ηλεκτρικών οχημάτων.
Τον περασμένο μήνα ο IEA είχε δηλώσει ότι η παγκόσμια ζήτηση θα σταματήσει σχεδόν στα επόμενα χρόνια και θα κορυφωθεί πριν από το τέλος της δεκαετίας, καθώς επιταχύνεται η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα.