Η εξ’ αποστάσεως εργασία θα μπορούσε να «σβήσει» 800 δισ. δολάρια από την αξία των γραφειακών κτιρίων στις μεγάλες πόλεις, σύμφωνα με το McKinsey Global Institute.
Είναι γεγονός ότι οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικράτησαν την περίοδο της πανδημίας ανέδειξαν και προώθησαν την υβριδική εργασία, μειώνοντας την αναγκαιότητα των γραφείων και αυξάνοντας τα ποσοστά των κενών θέσεων, αναφέρει σε έκθεσή του το McKinsey Global Institute που μοντελοποίησε τον αντίκτυπο στις αποτιμήσεις των γραφειακών χώρων σε εννέα πόλεις παγκοσμίως, έως το 2030.
Η εκτίμηση της McKinsey «βλέπει» ζημίες ύψους 800 δισ. δολαρίων στην αποτίμηση της αξίας των γραφείων. Πρόκειται για μείωση 26% σε σύγκριση με τα επίπεδα που ανέρχονταν το 2019. Παράλληλα, υπάρχει ο κίνδυνος η ζημία να μεγαλώσει, με την αξία να υποχωρεί έως και 42%, ανέφερε η εταιρεία συμβούλων.
«Ο αντίκτυπος στην αξία θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερος εάν συνεχιστεί η αύξηση των επιτοκίων», ανέφερε η McKinsey. Η τάση «θα μπορούσε να ενισχυθεί εάν τα προβληματικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αποφασίσουν να μειώσουν ταχύτερα την τιμή των ακινήτων που χρηματοδοτούν ή κατέχουν».
Η τάση θα έχει διάρκεια
Το μοντέλο της McKinsey αποτελεί μία ένδειξη για το πώς οι ιδιοκτήτες ακινήτων και οι δανειστές αντιμετωπίζουν τις αλλαγές στους χώρους εργασίας στον απόηχο της πανδημίας. Η στροφή επηρεάζει επίσης την αξία των εμπορικών και οικιστικών ακινήτων, καθώς οι νέες συνήθειες επηρεάζουν το πού ψωνίζουν και ζουν οι άνθρωποι.
Η χαμηλότερη προσέλευση έχει μειώσει τα ενοίκια σε πραγματικούς όρους. Οι πόλεις των ΗΠΑ έχουν δει γενικά πιο μεγάλες μειώσεις, με το Σαν Φρανσίσκο και τη Νέα Υόρκη να παρουσιάζουν πτώση 28% και 18% αντίστοιχα, ενώ τα ευρωπαϊκά κέντρα όπως το Παρίσι, το Λονδίνο και το Μόναχο είναι πιο ανθεκτικά.
Η τάση πρόκειται να συνεχιστεί με περισσότερους εργοδότες να μειώνουν τους εργασιακούς χώρους για να μειώσουν το κόστος μόλις λήξουν οι μακροχρόνιες μισθώσεις.
Οι κατασκευαστές μπορούν να προσαρμοστούν στη φθίνουσα ζήτηση για χώρους γραφείων και εμπορικούς χώρους μέσω της δημιουργίας υβριδικών κτιρίων των οποίων ο σχεδιασμός και η υποδομή θα μπορούσαν να τροποποιηθούν για να εξυπηρετούν διαφορετικές χρήσεις, σημειώνει η McKinsey.
Τέτοιους είδους σχεδιασμοί «θα προστατεύουν τους ιδιοκτήτες από τις αλλαγές στις προτιμήσεις που είναι αδύνατο να προβλεφθούν τώρα», αναφέρει η έκθεση. Επίσης, «επειδή πλέον οι ενοικιαστές θα μετακινούνται πιο συχνά, τα κτίρια μπορεί να αποκτήσουν μεγαλύτερη αξία εάν γίνουν πιο προσαρμοστικά».