Skip to main content

Τηλεργασία: 3 τρόποι για να αποδείξετε ότι είστε παραγωγικοί και από το σπίτι

«Συμβουλες» από διευθυντικά στελέχη που ρωτήθηκαν από το Bloomberg

Με τις εντολές για επιστροφή στο γραφείο να αυξάνονται και τις θέσεις εργασίας εξ αποστάσεως να μειώνονται, οι εργαζόμενοι αισθάνονται πίεση να αποδείξουν ότι μπορούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και από το σπίτι.

Η παραγωγικότητα των εργαζομένων από το σπίτι αποτελεί θέμα συζήτησης από τότε που άρχισαν τα lockdown και ακόμη δεν υπάρχει κανένα σημάδι ομοφωνίας μεταξύ εργοδοτών  και εργαζομένων.

Σχεδόν τέσσερις στους πέντε επικεφαλής δηλώνουν ότι η στροφή προς την υβριδική εργασία συνεχίζει να κλονίζει την εμπιστοσύνη τους στην παραγωγικότητα των εργαζομένων.

Ωστόσο, σε μια πρόσφατη έρευνα οι εργαζόμενοι εξ αποστάσεως, δηλώνουν ότι είναι σταθερά πιο παραγωγικοί στο σπίτι. Μελέτες μάλιστα υποστηρίζουν την άποψή τους.

Δουλεύουν ακόμη και άρρωστοι

Οι τηλεργαζόμενοι μοχθούν να αποδείξουν ότι παραμένουν αφοσιωμένοι ακόμη και αν βρίσκονται εκτός οπτικού πεδίου. Η ανάγκη για συνεχή ψηφιακή παρουσία οδηγεί σε τραβηγμένες καταστάσεις όπως εργασία ενώ είναι ασθενείς ή πολύ πέρα από το κανονικό ωράριο.

Αντίστροφα, είναι κατανοητό ότι ορισμένοι διευθυντές μπορεί να αναρωτιούνται τι κάνουν όλη μέρα οι υπάλληλοί που εργάζονται εξ αποστάσεως.

Διευθυντικά στελέχη ρωτήθηκαν από το Bloomberg, για τους τρόπους με τους οποίους οι εργαζόμενοί τους μπορούν να αποδείξουν την παραγωγικότητά τους είτε βρίσκονται στο γραφείο είτε όχι.

Και ιδού οι απαντήσεις:

Εμφανιστείτε εικονικά 

Για να πετύχετε να καθησυχάσετε τον προϊστάμενό σας – είναι σημαντικό να υπερεπικοινωνείτε, να έχετε την κάμερα Zoom σε ετοιμότητα και να μην κοροϊδεύετε τον εαυτό σας ότι μπορείτε να κάνετε multitasking με δουλειές που δεν σχετίζονται με τη δουλειά. Δεν είναι το 2020. Ο Karl May, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας λογισμικού Join Digital, παροτρύνει τους ανώτερους να πραγματοποιούν συχνές επαφές.

Οι απομακρυσμένοι εργαζόμενοι θα πρέπει να αξιοποιούν στο έπακρο τέτοιες ευκαιρίες για να προβάλλουν τα επιτεύγματά τους.

Να βρίσκεστε εκεί όταν χρειάζεται.

Έχει σημασία να είστε μέρος μιας ενιαίας ομάδας που εργάζεται για έναν κοινό στόχο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καταβάλλετε προσπάθεια να βρίσκεστε στο γραφείο για σημαντικές συναντήσεις ή όταν σημαντικοί συνεργάτες έρχονται στην πόλη.

“Έχουμε ενθαρρύνει έντονα τις ομάδες να έχουν τακτικές προσωπικές συναντήσεις”, λέει ο Craig Knoblock, εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Επιστημών Πληροφορικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας. “Εργαζόμαστε επίσης για την οργάνωση μεγαλύτερων συσκέψεων σε επίπεδο τμήματος”.

Οι δεσμοί και οι συναντήσεις εντός του γραφείου συμβάλλουν στην παραγωγικότητα εκτός γραφείου, στη δέσμευση – και στην εμπιστοσύνη.

 Να επαληθεύετε 

Η Jennifer Risi, ιδρύτρια και πρόεδρος του The Sway Effect, ενός πρακτορείου δημοσίων σχέσεων με έδρα τη Νέα Υόρκη, συνιστά στους εργαζόμενους να καθορίσουν ένα σύνολο στόχων και στη συνέχεια να τους τσεκάρουν τακτικά για να μετρούν την πρόοδό τους.

“Επικοινωνούμε συνεχώς για να βεβαιωθούμε ότι επιτυγχάνονται”, λέει η Risi.

“Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε την πρόοδό σας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ώστε να είστε έτοιμοι να επαληθεύσετε τις επιδόσεις σας.

naftemporiki.gr