Skip to main content

Ο κίνδυνος “φωσφογεδδώνα” και τα τεράστια κοιτάσματα στη Νορβηγία

Τα νέα κοιτάσματα θα μπορούσαν θεωρητικά να καλύψουν την παγκόσμια ζήτηση για μπαταρίες και ηλιακούς συλλέκτες για έως και 100 χρόνια,

Τα τεράστια κοιτάσματα φωσφορικών αλάτων που ανακαλύφθηκαν στη νοτιοδυτική Νορβηγία θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν ηλεκτρικά οχήματα, ηλιακούς συλλέκτες και λιπάσματα για έναν αιώνα

Το πολύτιμο μετάλλευμα ανακαλύφθηκε το 2018 από την Norge Mining, η οποία αποκάλυψε τον Μάιο ότι βρήκε 70 δισεκατομμύρια τόνους του υλικού.

Το φωσφορικό άλας είναι πλούσιο σε φώσφορο, ο οποίος αποτελεί βασικό συστατικό πολλών πράσινων τεχνολογιών,  λιπασμάτων και όχι μόνο. Η ανακάλυψη έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή που η Ευρώπη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εφοδιασμού με φώσφορο.

Προειδοποίηση της ΕΕ

Το 2012, η Χάγη προειδοποιούσε για επερχόμενη έλλειψη φωσφορικών αλάτων. Η Ρωσία ελέγχει το μεγαλύτερο κοίτασμα της εν λόγω χημικής ένωσης, αλλά οι εξαγωγές έχουν περιοριστεί μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Το Μαρόκο, η Κίνα, το Ιράν και η Συρία διαθέτουν επίσης μεγάλα κοιτάσματα αλλά και σε αυτήν την περίπτωση ο πόλεμος είχε σοβαρό αντίκτυπο, με την αύξηση του κόστους των λιπασμάτων να εκτοξεύεται.

Νωρίτερα φέτος, οι επιστήμονες προειδοποίησαν για έναν “φωσφογεδδώνα”.

Πρέπει να γίνουμε “πολύ πιο έξυπνοι στον τρόπο που χρησιμοποιούμε τον φώσφορο”, δήλωσε ο καθηγητής Phil Haygarth του Πανεπιστημίου Lancaster στη βρετανική εφημερίδα Guardian. “Αν δεν το κάνουμε, θα αντιμετωπίσουμε μια καταστροφή”.

« Δεν υπάρχει ζωή στη Γη χωρίς φώσφορο»

Η καθηγήτρια Penny Johnes του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ το έθεσε πιο ωμά: “Δεν υπάρχει ζωή στη Γη χωρίς φώσφορο”.

Ο φώσφορος χρησιμοποιείται από τον καθαρισμό του σπιτιού μέχρι την αποθήκευση ενέργειας στα κύτταρα μας. Τα φωσφορικά άλατα μπορούν να βρεθούν στην οδοντόκρεμα,  τα κόκαλα, το επιτραπέζιο αλάτι, τους πυροσβεστήρες, στο DNA   και σε πράγματα που δεν είναι εύκολο να φανταστεί κάποιος.

Τα φωσφορικά λιπάσματα έχουν καταστεί απαραίτητα για τη διασφάλιση της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων.

Αλλά η απορροή του έχει επίσης συνδεθεί με την εμφάνιση φυκιών που απειλούν τους πληθυσμούς των ψαριών και παράγουν μεθάνιο που θερμαίνει τον πλανήτη.

Τα νέα κοιτάσματα που βρέθηκαν στη Σκανδιναβία θα μπορούσαν θεωρητικά να καλύψουν την παγκόσμια ζήτηση για μπαταρίες και ηλιακούς συλλέκτες για έως και 100 χρόνια, επιβεβαίωσε η Norge Mining. Μετά την ανακάλυψη , ο Jan Christian Vestre, υπουργός εμπορίου και βιομηχανίας της Νορβηγίας, δήλωσε ότι η χώρα έχει “υποχρέωση” να αναπτύξει “την πιο βιώσιμη βιομηχανία ορυκτών πόρων στον κόσμο”.

Η παγκόσμια οικονομία διακινεί 45 εκατομμύρια μετρικούς τόνους φωσφόρου κάθε χρόνο.

Μετά την εξόρυξη, το μετάλλευμα μπορεί να μεταποιηθεί σε φωσφορικό οξύ και να προμηθεύσει ένα ευρύ φάσμα χρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των μπαταριών φωσφορικού σιδήρου-λιθίου και των ζωοτροφών.

“Πιστεύουμε ότι ο φώσφορος που μπορούμε να παράγουμε θα είναι σημαντικός για τη Δύση – παρέχει αυτονομία”, δήλωσε ο ιδρυτής και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Norge Mining, Michael Wurmser στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Euractiv.

Δεν ήταν μόνο ο φωσφόρος που ανακαλύφθηκε στην περιοχή. Υπήρχαν επίσης μεγάλα κοιτάσματα κρίσιμων πρώτων υλών τιτανίου – που χρησιμοποιείται συχνά για την αντικατάσταση αρθρώσεων και στην κατασκευή αεροπλάνων – και βανάδιου – που χρησιμοποιείται για την ενίσχυση του χάλυβα.

naftemporiki.gr