Καθώς η σύγκρουση του Τζακ Μα με την κινεζική κυβέρνηση πλησιάζει στο τέλος της μετά από σχεδόν τρία χρόνια, είναι σαφές πόσο δαπανηρή έχει αποδειχθεί η σύγκρουση για τις εταιρείες του Κινέζου δισεκατομμυριούχου, Ant Group Co. και Alibaba Group Holding Ltd. Το Bloomberg επιχειρεί να κάνει τον «λογαριασμό».
Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι θα ολοκληρώσουν την έρευνα για την Ant με την fintech εταιρεία να πληρώνει πρόστιμο σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Η έρευνα ξεκίνησε όταν ο Μα άσκησε κριτική στις κρατικές τράπεζες το 2020 και ανάγκασε την Ant να τραβήξει την πρίζα σε αυτό που θα ήταν η μεγαλύτερη αρχική δημόσια εγγραφή στην ιστορία.
«Το κόστος υπερβαίνει κατά πολύ το πρόσφατο πρόστιμο. Η καταστολή έχει προσθέσει στη διάβρωση της εμπιστοσύνης στον ιδιωτικό τομέα στην Κίνα, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει αυξανόμενη αδυναμία σε οτιδήποτε, από τις καταναλωτικές δαπάνες μέχρι την αγορά κατοικίας, τις εξαγωγές και τις επενδύσεις σε υποδομές» σημειώνει το Bloomberg.
Η Ant αναγκάστηκε να αναθεωρήσει το επιχειρηματικό της μοντέλο, αποσυρόμενη από ευαίσθητους τομείς και χαλαρώνοντας τον ανταγωνισμό με τις κρατικά ελεγχόμενες τράπεζες. Η αποτίμησή της, που υπολογιζόταν σε περίπου 315 δισεκατομμύρια δολάρια μετά την δημόσια εγγραφή, έχει πέσει σε περίπου 78,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το Σάββατο, η Ant πρότεινε να αγοράσει ξανά έως και 7,6% των μετοχών, σε μια προσπάθεια να παράσχει την ευκαιρία να μειώσουν τα μερίδια οι επενδυτές που παγιδεύτηκαν από την μακροχρόνια ρυθμιστική καταστολή.
Για την Alibaba τα πράγματα δεν ήταν πιο εύκολα. Ο Σι Τζινπίνγκ στόχευσε τον πρωτοπόρο του ηλεκτρονικού εμπορίου σε μια καταστολή των κορυφαίων διαδικτυακών πλατφορμών. Η Alibaba αποφάσισε τελικά να «σπάσει» στα έξι. Η χρηματιστηριακή αξία της Alibaba είναι 234 δισεκατομμύρια δολάρια σήμερα. Απέχει περίπου 620 δισεκατομμύρια δολάρια από την κορύφωσή της το 2020.
Ο Σι κήρυξε προ τριετίας «πόλεμο» στις διαδικτυακές πλατφόρμες, εκτιμώντας ότι έχουν αποκτήσει υπερβολική οικονομική δύναμη, αλλά και πολιτική επιρροή. Θέλησε να δώσει έμφαση στην «κοινή ευημερία» και στη στήριξη της μεσαίας τάξης. Οι μεταρρυθμίσεις του πυροδότησαν μαζικές ρευστοποιήσεις στην κινεζική αγορά μετοχών και εξαφάνισαν περισσότερα από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια από την αξία των κινεζικών μετοχών.
Ενώ τα τελευταία μέτρα της Κίνας μπορεί να σηματοδοτούν χαλάρωση της καταστολής, οι προτεραιότητες πολιτικής για τη διασφάλιση της κοινωνικής σταθερότητας και της εθνικής ασφάλειας παραμένουν αμετάβλητες.
«Πρέπει να φροντίζεις τους εργαζόμενους και την κοινωνία και μετά μπορείς να φροντίζεις τους επενδυτές σου. Αυτό είναι πραγματικά το μήνυμα τώρα» σχολιάζουν αναλυτές στο Bloomberg.
Τα οικονομικά δεινά της Κίνας, ωστόσο, πολλαπλασιάζονται τώρα, ασκώντας πίεση στον Σι να ανοικοδομήσει την υποστήριξη στον ιδιωτικό τομέα. Σε ένα αρνητικό σενάριο – με μια πιο έντονη πτώση των τιμών των ακινήτων, αργό ρυθμό μεταρρυθμίσεων και πιο δραματική αποσύνδεση ΗΠΑ-Κίνας – το Bloomberg Economics βλέπει την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας να επιβραδύνεται στο 3% έως το 2030.