Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι οι 10 ώρες συναντήσεων με Κινέζους αξιωματούχους σε δύο ημέρες ήταν «άμεσες, ουσιαστικές και παραγωγικές» και ένα βήμα προς τα εμπρός για να βοηθήσουν να τεθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου σε μια «ασφαλέστερη και στέρεη βάση».
Tο ταξίδι της Γέλεν στο Πεκίνο πραγματοποιείται σε μια εποχή που η Ουάσινγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο περιορισμού των αμερικανικών επενδύσεων στην Κίνα εν μέσω μιας κλιμακούμενης παγκόσμιας μάχης για την τεχνολογική υπεροχή. Είναι το δεύτερο μέλος του υπουργικού συμβουλίου του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν που επισκέπτεται το Πεκίνο τις τελευταίες εβδομάδες εν μέσω των προσπαθειών σταθεροποίησης των σχέσεων μεταξύ των δύο δυνάμεων.
Η Τζάνετ Γέλεν, που έφθασε στην κινεζική πρωτεύουσα την Πέμπτη, είχε συναντήσεις με ανώτερα στελέχη της κινεζικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του νέου πρωθυπουργού Λι Τσιανγκ, και δεν σταμάτησε να εισηγείται περισσότερες ανταλλαγές και περισσότερη συνεργασία, παρά τις «μεγάλες διαφορές» των δυο πλευρών.
«Γενικά, θεωρώ ότι οι διμερείς συναντήσεις μου -που διήρκεσαν συνολικά κάπου δέκα ώρες σε δυο ημέρες- αποτέλεσαν βήμα μπροστά στις προσπάθειές μας να θεμελιώσουμε τις σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα σε πιο στέρεες βάσεις», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην αμερικανική πρεσβεία στο Πεκίνο προτού αναχωρήσει από τον ασιατικό γίγαντα.
Η επίσκεψη, η πρώτη που έκανε η κ. Γέλεν αφότου ανέλαβε το αξίωμα το 2021, ακολούθησε αυτήν που έκανε πριν από μερικές εβδομάδες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, στο πλαίσιο της προσπάθειας που λέει πως καταβάλλει η κυβέρνηση Μπάιντεν για τη σταθεροποίηση των τεταμένων σχέσεων.
«Τα δύο έθνη έχουν την υποχρέωση να διαχειρίζονται αυτή τη σχέση με υπεύθυνο τρόπο: να βρουν τρόπο να συμβιώσουν και να μοιραστούν την παγκόσμια ευημερία», έκρινε ακόμη η Τζάνετ Γέλεν, υπογραμμίζοντας την «ζωτική» σημασία που έχουν οι επαφές υψηλού επιπέδου.
«Θεωρούμε πως ο κόσμος είναι αρκετά μεγάλος ώστε και οι δυο χώρες μας να μπορέσουν να ευημερήσουν», είπε ακόμα.
Η επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ υπογράμμισε τα οφέλη του εμπορίου με την Κίνα και δήλωσε ότι τόνισε σε δύσπιστους αξιωματούχους στο Πεκίνο ότι η «διαφοροποίηση» των αλυσίδων εφοδιασμού σε στενούς τομείς δεν είναι το ίδιο με την αποσύνδεση. «Αυτό είναι κάτι που προσπαθώ να επικοινωνήσω και πιστεύω πολύ έντονα η ίδια», δήλωσε και προσέθεσε: «Το μήνυμα ελήφθη»
Μολονότι δεν ανακοινώθηκε καμιά σπουδαία πρόοδος ή συμφωνία, το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα σημείωσε ότι η συνάντηση που είχαν το Σάββατο η κ. Γέλεν και ο κινέζος πρωθυπουργός Χε Λιφένγκ επέτρεψε τα μέρη να συμφωνήσουν «στην ενίσχυση της επικοινωνίας και της συνεργασίας για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων».
«Μεγάλες διαφωνίες»
Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών πάντως αναγνώρισε στη συνέντευξή της πως υπάρχουν «μεγάλες διαφωνίες» ανάμεσα στις δυο κυβερνήσεις, αν και διαβεβαίωσε πως οι συνομιλίες που είχε στο Πεκίνο ήταν «άμεσες, ουσιαστικές και παραγωγικές».
Ανάμεσα στα βασικά σημεία τριβής τελευταία είναι τα μικροτσίπ, μετά την επιβολή τους τελευταίους μήνες περιορισμών στον εφοδιασμό κινεζικών εταιρειών με αμερικανική τεχνολογία. Η Κίνα, που θέλει να αποκτήσει αυτονομία στο συγκεκριμένο πεδίο, καταγγέλλει ότι τα μέτρα των ΗΠΑ έχουν στόχο να εμποδίσουν την ανάπτυξή τους και να διατηρήσουν την αμερικανική τεχνολογική υπεροχή.
Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις «στοχευμένες ενέργειες» που έχουν σκοπό την προστασία της εθνικής τους ασφάλειας, διεμήνυσε η Τζάνετ Γέλεν.
Στην Κίνα η Γέλεν: Ναι στον υγιή ανταγωνισμό, όχι στις αθέμιτες τιμωρητικές πρακτικές του Πεκίνου
Διαβεβαίωσε ταυτόχρονα πως «είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι οι ενέργειές μας έχουν κίνητρο (…) ανησυχίες εθνικής ασφαλείας. Δεν τις χρησιμοποιούμε για να αποκτήσουμε οικονομικό πλεονέκτημα».
Εξέφρασε επίσης τις «σοβαρές ανησυχίες» της Ουάσιγκτον για τις «αθέμιτες εμπορικές πρακτικές» του Πεκίνου.
Με τον όρο αυτό οι ΗΠΑ αναφέρονται στα εμπόδια που εγείρονται όσον αφορά την είσοδο ξένων εταιρειών στην κινεζική αγορά και σε προβλήματα που συνδέονται με την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας.
«Εξέφρασα επίσης τις ανησυχίες μου όσον αφορά την πρόσφατη αναζωπύρωση των εξαναγκαστικών μέτρων σε βάρος αμερικανικών εταιρειών», είπε η κυρία Γέλεν, αναφερόμενη στις έρευνες που έβαλαν στο στόχαστρο επιχειρήσεις λογιστικού ελέγχου στην Κίνα.
Πηγές: Bloomberg, CNBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP