Στο σημερινό διεθνές γίγνεσθαι, τα παγκόσμια προβλήματα εντείνονται, τοπικές συγκρούσεις εμφανίζονται όλο και συχνότερα, η μονομέρεια, ο προστατευτισμός και η από-παγκοσμιοποίηση εξαπλώνονται, ενώ η αστάθεια, η αβεβαιότητα και τα απρόβλεπτα γεγονότα έχουν καταστεί συνήθη φαινόμενα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ Μπέργκε Μπρέντε, η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις και η διεθνής κοινότητα πρέπει επειγόντως να ενισχύσει την συνεργασία της. Ο τρόπος με τον οποίο θα ενισχυθεί η εμπιστοσύνη και η οικονομική ανάπτυξη σε έναν διαιρεμένο κόσμο αποτελεί ζήτημα που προκαλεί ανησυχία σε όλες τις χώρες.
Η επιχειρηματικότητα αποτελεί σημαντική κινητήρια δύναμη για τη σταθερή ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Σε μια εποχή γεμάτη αβεβαιότητα, είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε οι επιχειρηματίες να κατανοούν εις βάθος την αγορά και μέσα από τις δικές τους θετικές ενέργειες να εμφυσούν βεβαιότητα στην εποχή μας. Ο Μπέργκε Μπρέντε δήλωσε ότι «παρά τις πολλές παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, ο ρυθμός της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας δεν έχει επιβραδυνθεί. Η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία αναδύονται συχνότερα στους δύσκολους καιρούς, καθώς μπορούν να προσφέρουν λύσεις για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες. Η επιχειρηματικότητα είναι ακόμα πιο σημαντική τώρα».
Ο διευθυντής της Σχολής για το Κλίμα του Πανεπιστημίου Κολούμπια και ιδρυτής του Κέντρου για τη Διεθνή Πολιτική της Ενέργειας Τζέισον Μπόρντωφ πιστεύει ότι η καινοτομία στον διεπιστημονικό τομέα απαιτεί μια συλλογική προσπάθεια από ολόκληρη την κοινωνία για την παροχή της απαραίτητης χρηματοδότησης στους επιχειρηματίες και τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που τους καθησυχάζει, επιτρέποντας τους πειραματισμούς και τα σφάλματα, και καλλιεργώντας ταυτόχρονα μια νέα γενιά ηγετών σε διάφορους τομείς όπως τα χρηματοοικονομικά, και την τεχνολογία, με σκοπό την επίλυση του ζητήματος της οικονομικής βιωσιμότητας.
Οι Κινέζοι και ξένοι μετέχοντες στο Φόρουμ συναινούν για μια ανοιχτή συνεργασία και εναντίωση στην «αποσύνδεση». Σύμφωνα με τον καθηγητή οικονομικών της Σχολής Οικονομικών του Λονδίνου Τζιν Κεγιού «ιστορικά, η παγκοσμιοποίηση αντιμετώπισε πολλές προκλήσεις, ιδιαίτερα στο παρελθόν μετά από τέσσερις γύρους εμπορικού προστατευτισμού. Τελικά όμως πάντα επικρατούσε η παγκοσμιοποίηση». Ο ίδιος προσέθεσε ότι ζητήματα όπως η μεταφορά τεχνολογίας, το εμπόριο και η χρηματοδότηση πρέπει να επιλυθούν μέσω της ανοιχτής συνεργασίας, και ότι οι παγκόσμιες οικονομίες πρέπει να ενισχύσουν τη συνεργασία τους για την αντιμετώπιση των προκλήσεων αντί να στηρίζουν την «από-παγκοσμιοποίηση» ή τη «μείωση των κινδύνων». Μόνο η συνεργασία μπορεί να βοηθήσει την παγκόσμια οικονομία να βγει από τη σκιά της κρίσης.
Από τις αρχές του τρέχοντος έτους, η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας παρουσιάζει θετικές επιδόσεις και αναμένεται ότι η χώρα θα καταφέρει να πετύχει οικονομική ανάπτυξη της τάξης του 5% καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ο Τζιν Κεγιού δήλωσε ότι η επίτευξη του στόχου του 5% σημαίνει ότι η Κίνα θα συνεισφέρει το 35% της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, με τη σημασία της κινεζικής οικονομίας να γίνεται εμφανής για άλλη μια φορά.
Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Κορνέλ Εσγουάρ Πρασάντ η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας έχει καθοριστική σημασία για τον κόσμο, και παράγοντες όπως η βελτίωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η καλύτερη κατανομή πόρων, η βελτίωση της κοινωνικής ασφάλισης και του εισοδήματος των νοικοκυριών, και η ανάπτυξη μιας πράσινης οικονομίας μπορούν να ωθήσουν τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Η ανάπτυξη της Κίνας έχει εμφυσήσει σταθερότητα και θετική ενέργεια στον κόσμο, προσφέροντας μια μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας. Η Κίνα διαθέτει την αυτοπεποίθηση και την ικανότητα να οδηγήσει την κινεζική οικονομία σε μια πορεία ανάπτυξης υψηλής ποιότητας για ένα σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα. Το γεγονός αυτό θα συμβάλει στη συνεχή διεύρυνση της αγοράς, στη δημιουργία νέων ευκαιριών συνεργασίας, και στη σταθερή διατήρηση της κινητήριας δύναμης για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη, προσφέροντας αμοιβαία επωφελείς ευκαιρίες συνεργασίας στους επενδυτές κάθε χώρας.