Skip to main content

Γέλεν: Ανησυχούμε για τον κινεζικό έλεγχο σε γάλλιο και γερμάνιο

REUTERS/Thomas Peter

Από την 1η Αυγούστου, οι κινεζικές εταιρείες που εξάγουν γάλλιο και γερμάνιο θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ειδική άδεια.

Η Κίνα ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι περιορίζει τις εξαγωγές δύο μετάλλων που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή ημιαγωγών και ηλεκτρονικών ειδών. Πρόκειται για το γάλλιο και το γερμάνιο. Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, από την 1η Αυγούστου, οι κινεζικές εταιρείες που εξάγουν τις σπάνιες πρώτες ύλες θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ειδική άδεια. Όπως διευκρινίστηκε, «οι νέοι κανόνες τίθενεται σε εφαρμογή για λόγους εθνικής ασφαλείας».

Στις πρώτες της δηλώσεις από το Πεκίνο, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν επέλεξε να αναφερθεί σε αυτούς τους περιορισμούς, εκφράζοντας την ανησυχία της για τους ελέγχους των κινεζικών εξαγωγών.

«Ανησυχώ για τους νέους ελέγχους εξαγωγών που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από την Κίνα που αφορούν δύο κρίσιμα μέταλλα που χρησιμοποιούνται σε τεχνολογίες όπως οι ημιαγωγοί», είπε η Γέλεν. «Ακόμα αξιολογούμε τον αντίκτυπο αυτών των ενεργειών, αλλά μας υπενθυμίζουν τη σημασία της δημιουργίας ανθεκτικών και διαφοροποιημένων αλυσίδων εφοδιασμού», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επίσης λάβει μέτρα που στοχεύουν στην ενίσχυση των αμερικανικών τεχνολογικών δυνατοτήτων και στον περιορισμό της πρόσβασης της Κίνας στους ημιαγωγούς. Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν σαρωτικούς ελέγχους εξαγωγών που τέθηκαν σε ισχύ τον Οκτώβριο και περιορίζουν τη δυνατότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων να πωλούν ημιαγωγούς στην Κίνα.

Αναφερόμενη σε αυτά τα μέτρα στις συναντήσεις της με την κινεζική κυβέρνηση, η Γέλεν είπε ότι «κατέστησε σαφές ότι οι ενέργειες που λαμβάνουμε για την προστασία της εθνικής μας ασφάλειας έχουν σχεδιαστεί για να στοχεύουν πολύ συγκεκριμένα. Βασίζονται σε απλούς λόγους εθνικής ασφάλειας και δεν δεσμεύονται να αποκτήσουν οικονομικό πλεονέκτημα έναντι της Κίνας».

Στις δηλώσεις της την Παρασκευή η Αμερικανίδα υπουργός υπογράμμισε ότι «είναι ιδιαίτερα προβληματισμένη από τις τιμωρητικές ενέργειες που έχουν ληφθεί εναντίον αμερικανικών εταιρειών τους τελευταίους μήνες».

Πάντως, όπως σημειώνει το CNBC, το Πεκίνο έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής σχετικά περιορισμένα. Τον Μάιο, η Κίνα δήλωσε ότι η αμερικανική εταιρεία κατασκευής τσιπ Micron απέτυχε σε έλεγχο ασφαλείας και απαγόρευσε στους φορείς εκμετάλλευσης υποδομών ζωτικής σημασίας να αγοράζουν από την εταιρεία. Κι έπειτα ήρθε αυτή την εβδομάδα, η ανακοίνωση για την επικείμενη απαγόρευση εξαγωγών των μετάλλων γάλλιο και γερμάνιο. Το υπουργείο δήλωσε την Πέμπτη ότι οι νέοι κανόνες του δεν στοχεύουν σε κάποια συγκεκριμένη χώρα.

Πρόσθεσε επίσης ότι οι ΗΠΑ «δεν επιδιώκουν» να διαχωρίσουν την οικονομία τους από την οικονομία της Κίνας και ότι ο «υγιής οικονομικός ανταγωνισμός» ωφελεί και τις δύο πλευρές. «Στον οικονομικό τομέα, οι τακτικές ανταλλαγές με τους Κινέζους ομολόγους μας μπορούν να μας βοηθήσουν να παρακολουθούμε τους οικονομικούς και χρηματοοικονομικούς κινδύνους και μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία των συνθηκών για μια υγιή οικονομική σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας», είπε.

Διαβάστε ακόμα:

Πολεμικό κλίμα Κίνας-ΗΠΑ για τις σπάνιες γαίες