Σε μία ξεκάθαρη ένδειξη κλιμάκωσης της μάχης για την τεχνολογική υπεροχή, η Κίνα περιορίζει τις εξαγωγές δύο μετάλλων που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή ημιαγωγών και ηλεκτρονικών ειδών. Ο λόγος για το γάλλιο και το γερμάνιο.
Πόσο σημαντικά είναι λοιπόν αυτά τα δύο μέταλλα; Και τι σημαίνει η απόφαση του Πεκίνου; Το CNBC σε ένα explainer δίνει τις απαντήσεις.
Γιατί η Κίνα περιορίζει τις εξαγωγές στα μέταλλα
Η Κίνα και οι ΗΠΑ έχουν εγκλωβιστεί σε έναν εμπορικό πόλεμο τεχνολογίας που κλιμακώνεται από το 2019. Σε αυτόν τώρα έρχεται να μπει και η Ευρώπη. Οι ΗΠΑ έχουν χρησιμοποιήσει μαύρες λίστες εμπορίου και σαρωτικούς περιορισμούς στις εξαγωγές για να αποκόψουν την Κίνα από τεχνολογία και ημιαγωγούς εδώ και χρόνια. Πρόσφατα και η Ε.Ε. παρουσίασε μία στρατηγική για την οικονομική της ασφάλεια, η οποία ουσιαστικά επιχειρεί να βάλει φρένο στις κινεζικές φιλοδοξίας. Το Πεκίνο έως τώρα δεν είχε απαντήσει δυναμικά. Έφτασε η ώρα, όπως φαίνεται, να το κάνει. Αναζητά λοιπόν τομείς στους οποίους έχει το πάνω χέρι. Και στην περίπτωση των δύο μετάλλων αυτό ξεκάθαρα συμβαίνει. Η Ε.Ε. αγοράζει από την Κίνα το 71% του γαλλίου της και το 45% του γερμανίου της.
Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι νέοι κανονισμοί θα απαιτήσουν από τους εξαγωγείς γαλλίου και γερμανίου να λάβουν άδεια για τη μεταφορά των μετάλλων. Όπως διευκρίνισε «οι νέοι κανόνες τίθενεται σε εφαρμογή για λόγους εθνικής ασφαλείας».
Τι είναι το γερμάνιο και το γάλλιο;
Το γερμάνιο και το γάλλιο είναι μέταλλα που δεν βρίσκονται στη φύση. Αντίθετα, σχηματίζονται, συνήθως ως υποπροϊόν επεξεργασίας άλλων μετάλλων. Το γερμάνιο, ένα ασημί-λευκό μέταλλο, σχηματίζεται ως υποπροϊόν ψευδαργύρου. Το γάλλιο, μαλακό, ασημί μεταλλικό, είναι υποπροϊόν της επεξεργασίας μεταλλευμάτων βωξίτη και ψευδαργύρου.
Σε τι χρησιμεύουν;
Το γερμάνιο έχει πολλές χρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ηλιακών προϊόντων και των οπτικών ινών. Το μέταλλο είναι διαφανές στην υπέρυθρη ακτινοβολία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε στρατιωτικές εφαρμογές, όπως γυαλιά νυχτερινής όρασης. Τα ηλιακά πάνελ που περιέχουν γερμάνιο έχουν εφαρμογές στο διάστημα.
Το γάλλιο χρησιμοποιείται για την παραγωγή της χημικής ένωσης αρσενιδίου του γαλλίου, καθοριστικής σημασίας για τα τσιπ ραδιοσυχνοτήτων για κινητά τηλέφωνα και δορυφορικές επικοινωνίες. Αυτή η ένωση είναι επίσης βασικό υλικό στους ημιαγωγούς σε πάσης φύσεως ηλεκτρικές συσκευές.
Ποιος ο ρόλος της Κίνας στην παραγωγή τους
Η Κίνα παράγει το 60% του παγκόσμιου γερμανίου και το 80% του γαλλίου, σύμφωνα με την Critical Raw Materials Alliance. Το αρσενίδιο του γαλλίου είναι πολύπλοκο στην παραγωγή και μόνο λίγες εταιρείες στον κόσμο μπορούν να το παράξουν. Η μία βρίσκεται στην Ευρώπη και οι άλλες σε Ιαπωνία και Κίνα. Το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Ιαπωνία και η Ουκρανία μπορούν να παράγουν γερμάνιο. Η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ουκρανία, η Ρωσία και η Γερμανία παράγουν εν τω μεταξύ γάλλιο.
Πόσο σοβαρή είναι η κίνηση του Πεκίνου
«Είναι προειδοποιητικό και όχι θανάσιμο χτύπημα», ανέφεραν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της Eurasia Group. «Eνώ οι νέοι κανόνες απαιτούν από τους Κινέζους εξαγωγείς να αποκτήσουν πρώτα άδεια, δεν απαγορεύονται αυτόματα οι εξαγωγές σε συγκεκριμένες χώρες ή τελικούς χρήστες». «Πρόκειται για μια βολή που αποσκοπεί να υπενθυμίσει σε χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ιαπωνίας και της Ολλανδίας, ότι η Κίνα έχει δυνατότητες για αντίποινα» συμπλήρωσαν.