Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει μια πρόταση για τη δημιουργία θυγατρικής της Ρωσικής Αγροτικής Τράπεζας, προκειμένου να συνδεθεί εκ νέου με το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό δίκτυο, ως ένδειξη προς τη Μόσχα, ανέφεραν οι Financial Times τη Δευτέρα.
Με την τράπεζα υπό κυρώσεις, η κίνηση αυτή αποσκοπεί στη διασφάλιση της συμφωνίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας που επιτρέπει στην Ουκρανία να εξάγει τρόφιμα στις παγκόσμιες αγορές, ανέφερε η εφημερίδα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έκανε κανένα σχόλιο, ενώ το Κρεμλίνο, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το δημοσίευμα, δήλωσε ότι δεν έχει τίποτα να ανακοινώσει σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας.
Τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία μεσολάβησαν τον περασμένο Ιούλιο για την Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας για μια αρχική περίοδο 120 ημερών, προκειμένου να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης που επιδεινώθηκε από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, έναν από τους κορυφαίους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο. Έκτοτε έχει παραταθεί τρεις φορές, αλλά πρόκειται να λήξει αργότερα αυτόν τον μήνα.
Περισσότεροι από 32 εκατομμύρια τόνοι κυρίως καλαμποκιού και σιταριού έχουν εξαχθεί από την Ουκρανία στο πλαίσιο της συμφωνίας.
Η Μόσχα επανέλαβε τη Δευτέρα ότι είναι απαισιόδοξη για τις προοπτικές ανανέωσης της συμφωνίας, επειδή δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στην εφαρμογή των συνοδευτικών συμφωνιών που αφορούν τις ρωσικές εξαγωγές.
Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση στις παγκόσμιες αγορές σιτηρών τη Δευτέρα, με τις τιμές του σιταριού να παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες. «Υπάρχει γενική πεποίθηση στην αγορά ότι η συμφωνία για τις ουκρανικές αποστολές δεν θα παραταθεί, εκτός εάν η Ρωσία λάβει ουσιαστικές παραχωρήσεις», δήλωσε ένας Ευρωπαίος έμπορος σιτηρών.
Η Ρωσία δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν βλέπει κανένα λόγο να παρατείνει τη συμφωνία για τα σιτηρά, επειδή η Δύση ενήργησε με «εξωφρενικό» τρόπο σχετικά με τη συμφωνία, αν και διαβεβαίωσε τις φτωχές χώρες ότι οι ρωσικές εξαγωγές σιτηρών θα συνεχιστούν.