Έκκληση στις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τον στόχο για τον πληθωρισμό από το 2% στο 3% απευθύνει ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ .
Σε συνέντευξή του στη γαλλική «Les Echos», ο Μπλανσάρ εκτιμά ότι «οι κεντρικές τράπεζες αυξάνοντας τον στόχο για τον πληθωρισμό στο 3% , θα αποκτούσαν μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών και θα γλιτώναμε από μια περιττή ταλαιπωρία στην αγορά εργασίας».
Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ εξήγησε στη «Les Echos» γιατί οι νομισματικές αρχές θα είχαν μόνο να κερδίσουν αντιμετωπίζοντας τον πληθωρισμό στο 3%, αντί να θέτουν στόχο στο όριο του 2%. «Ας είμαστε πιο ευέλικτοι», τονίζει ο Γάλλος οικονομολόγος.
Ο Μπλανσάρ βρέθηκε στο Παρίσι με αφορμή το Ετήσιο Φόρουμ Δημόσιας Πολιτικής που διοργάνωσε η Σχολή Οικονομικών Επιστημών. Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ και καθηγητής στο MIT παρουσίασε μια ερευνητική εργασία, που έγραψε πρόσφατα με τον πρώην πρόεδρο της Fed, Μπεν Μπερνάνκι σχετικά με τα αίτια της πληθωριστικής έκρηξης στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Όταν το 2023 ή το 2024 ο πληθωρισμός πέσει ξανά στο 3%, θα υπάρξει έντονη συζήτηση για το αν αξίζει να επιστρέψουμε ξανά στο 2%», τονίζει.
Ο 73χρονος Μπλανσάρ είναι ένας από τους πιο γνωστούς οικονομολόγους στον κόσμο. Πρώην καθηγητής του Χάρβαρντ και του MIT, διετέλεσε επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το 2008 έως το 2015 και η φωνή του εξακολουθεί να ακούγεται στους διεθνείς κύκλους.
Το 2010, ο Μπλανσάρ είχε προτείνει μάλιστα μαζί με άλλους οικονομολόγους να αυξηθεί ο στόχος του πληθωρισμού στο 4%. «Οι κεντρικές τράπεζες έχουν περάσει χρόνια πείθοντας την κοινή γνώμη ότι είναι αποφασισμένες να υπερασπιστούν το επίπεδο του πληθωρισμού στο 2%. Τόνισαν ότι αν ξαφνικά πηγαίναμε στο 4%, αυτό θα σήμαινε απώλεια αξιοπιστίας. Σήμερα, που ο πληθωρισμός κυμαίνεται μεταξύ 8 και 10%, είναι καιρός να ξανανοίξει η συζήτηση», εκτιμά ο Ολιβιέ Μπλανσάρ.
« Όταν ο πληθωρισμός είναι χαμηλός, οι άνθρωποι δεν το σκέφτονται. Όταν όμως ανεβαίνει πάνω από 3-4%, τείνουν να προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους. Ως εκ τούτου, προτείνει να αυξηθεί ο στόχος στο 3%» , υποστηρίζει ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ.