Tο Πεκίνο θα επισκεφθεί αυτή την εβδομάδα η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, στο δεύτερο ταξίδι Αμερικανού αξιωματούχου στην Κίνα μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.
Η Γέλεν στις συνομιλίες της αναμένεται να θίξει τη σημασία και για τις δύο χώρες «να διαχειρίζονται υπεύθυνα τη σχέση τους, να επικοινωνούν άμεσα για τομείς ανησυχίας και να συνεργάζονται για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων», ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών την Κυριακή.
Αναμένεται επόσης να συζητήσει για το πώς βλέπουν οι ΗΠΑ την οικονομική τους σχέση με την Κίνα, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών. Θα συναντηθεί με ανώτερους Κινέζους αξιωματούχους και κορυφαίες αμερικανικές εταιρείες.
Ενώ οι ΗΠΑ επιδιώκουν να διασφαλίσουν τα συμφέροντα της εθνικής τους ασφάλειας και να προστατεύσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι ενέργειες προς αυτόν τον σκοπό «δεν αποσκοπούν στην απόκτηση οικονομικού πλεονεκτήματος έναντι της Κίνας», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Η Ουάσιγκτον προσβλέπει επίσης σε «υγιείς» δεσμούς με το Πεκίνο και δεν επιδιώκει να αποσυνδέσει τις δύο οικονομίες, ενώ επιδιώκει τη συνεργασία πάνω σε επείγοντα θέματα, όπως η κλιματική αλλαγή και το χρέος, δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Πάντως, οι ΗΠΑ δεν αναμένουν «σημαντική πρόοδο» από αυτό το αρχικό ταξίδι, αλλά στοχεύουν στη δημιουργία μακροπρόθεσμων καναλιών επικοινωνίας με την Κίνα, πρόσθεσε ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.
Από την πλευρά του Πεκίνου, οι αξιωματούχοι «αναζητούν συγκεκριμένα μέτρα από τις ΗΠΑ για να δείξουν ότι η ”αποσύνδεση” και η συγκράτηση της Κίνας δεν είναι ο απώτερος στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε η Wendy Cutler, αντιπρόεδρος στο Asia Society Policy Institute.
Το προγραμματισμένο ταξίδι της Γέλεν, από τις 6 έως τις 9 Ιουλίου, έρχεται λίγες εβδομάδες αφότου ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον Κινέζο πρόεδροΣι Τζινμπίνγκ και τον υπουργό Εξωτερικών Κιν Γκανγκ στο Πεκίνο τον Ιούνιο.
Η επίσκεψη, που πραγματοποιήθηκε με στόχο την την άμβλυνση των εντάσεων μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων, θεωρήθηκε επιτυχημένη, ωστόσο, τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, μία μέρα μετά το ταξίδι του Μπλίνκεν, ο οποίος χαρακτήρισε «δικτάτορα» τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινμπίνγκ ερμηνεύθηκαν από το Πεκίνο ως πρόκληση.