Skip to main content

Siemens Energy: «Βουτιά» πάνω από 30% στις μετοχές- Πού οφείλεται

REUTERS/Wolfgang Rattay

Ο έλεγχος στη θυγατρική της, Siemens Gamesa, διαπίστωσε «σημαντική αύξηση στα ποσοστά αστοχίας στα εξαρτήματα ανεμογεννητριών».

«Βουτιά» έως και 33% έκαναν οι μετοχές της Siemens Energy το πρωί της Παρασκευής, μετά την προειδοποίηση της εταιρείας ότι τα δαπανηρά προβλήματα στην ισπανική μονάδα της θα μπορούσαν να διαρκέσουν χρόνια.

Ειδικότερα, η εταιρεία ανακοίνωσε αργά την Πέμπτη ότι έλεγχος στη θυγατρική της, Siemens Gamesa, διαπίστωσε «σημαντική αύξηση στα ποσοστά αστοχίας στα εξαρτήματα ανεμογεννητριών». Τα ελαττώματα στην ισπανική μονάδα ήταν ήδη γνωστά, αλλά τα αποτελέσματα του ελέγχου ήταν χειρότερα από τα αναμενόμενα.

Το διοικητικό συμβούλιο της Siemens Gamesa ξεκίνησε «εκτεταμένη τεχνική επανεξέταση» με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων που η μητρική εταιρεία είπε ότι θα έχει «σημαντικά υψηλότερο κόστος» από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως. Το κόστος υπολογίζεται πλέον ότι ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.

«Είναι πολύ νωρίς για να έχουμε μια ακριβή εκτίμηση της πιθανής οικονομικής επίπτωσης των θεμάτων ποιότητας και να μετρήσουμε τον αντίκτυπο της αναθεώρησης των υποθέσεων μας στα επιχειρηματικά μας σχέδια», ανέφερε η Siemens Energy. «Ωστόσο, με βάση την αρχική μας εκτίμηση μέχρι σήμερα, το δυνητικό μέγεθος του αντίκτυπου μας οδηγεί να ακυρώσουμε τις προοπτικές κέρδους για τη Siemens Gamesa και κατά συνέπεια το guidance της Siemens Energy Group για το οικονομικό έτος 2023».

Η γερμανική ετειρεία έχει χρόνια προβλήματα με την Gamesa που αντιμετωπίζει δυσκολίες λόγω του αυξανόμενου κόστους του χάλυβα και άλλων βασικών πρώτων υλών, και μιας σειράς τεχνικών προβλημάτων με εγκατεστημένες και ημιτελείς ανεμογεννήτριες — πολύπλοκα προϊόντα που περιέχουν εκατοντάδες κινούμενα μέρη.

Μάλιστα πέρυσι Siemens Energy έθεσε υπό τον πλήρη έλεγχό της την Gamesa. Το σχέδιο ήταν να ενισχυθεί η εποπτεία για να αλλάξει η κατάσταση. Τον Ιανουάριο, η μητρική εταιρεία αναγκάστηκε να μειώσει τις προοπτικές της μετά από ελέγχους στην Gamesa που αποκάλυψαν δαπανηρές ατέλειες στις ανεμογεννήτριες. Τότε η εταιρεία είχε εκφράσει τη βεβαιότητα ότι τα πάντα είναι υπό έλεγχο. Όμως η τελευταία αξιολόγηση αποκάλυψε ακόμη περισσότερες ποιοτικές ελλείψεις.

Η Siemens Energy εκτιμά ότι βλάβες εξαρτημάτων μπορεί να λαμβάνουν χώρα μεταξύ του 15% και του 30% του εγκατεστημένου στόλου ανεμογεννητριών της.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens Energy, Κρίστιαν Μπρουχ, είπε ότι «πολλά έχουν κρυφτεί κάτω από το χαλί» στη Siemens Gamesa και τα ζητήματα ποιότητας είναι «πιο σοβαρά από ό,τι νόμιζε».