Η Ουκρανία χρειάζεται ξένη βοήθεια για να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της το 2024, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών Σέρχιι Μαρτσένκο, καλώντας τους εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, να «παρέμβουν».
Η κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα είναι βέβαιη ότι θα ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό φέτος, χάρη σε μεγάλο βαθμό στη στήριξη της ΕΕ, των ΗΠΑ, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και άλλων δωρητών.
Αλλά χρειάζεται περισσότερη εξωτερική χρηματοδότηση. «Για το επόμενο έτος, αναμένουμε επίσης ότι άλλα κράτη θα παρέμβουν και θα καλύψουν τα έξοδά μας και θα μας βοηθήσουν να καλύψουμε το δημοσιονομικό κενό», δήλωσε ο Μαρτσένκο στο POLITICO σε συνέντευξή του την Πέμπτη, στο περιθώριο μιας διάσκεψης για την ανάκαμψη της Ουκρανίας που φιλοξενείται στο Λονδίνο.
Οι εταίροι έχουν ήδη προσέλθει. Το ΔΝΤ κατέληξε σε συμφωνία με το Κίεβο τον Μάρτιο για ένα πρόγραμμα ύψους 15,6 δισ, δολαρίων με στόχο τη διασφάλιση της μακροοικονομικής σταθερότητας. Την Τρίτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ένα πακέτο βοήθειας ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία έως το 2027. Αυτό, υποστηρίζει η ΕΕ, θα κάλυπτε το 45% των δημοσιονομικών και επειγουσών αναγκών ανασυγκρότησης της Ουκρανίας, οι οποίες υπολογίζονται σε 110 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αλλά ενώ αυτό είναι ένα «πολύ, πολύ καλό μήνυμα», δεν θα καλύψει το κενό, δήλωσε ο Μαρτσένκο. «Γι’ αυτό θα πρέπει να προσελκύσουμε την προσοχή των [άλλων] βασικών εταίρων μας, για παράδειγμα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Θα πρέπει επίσης να παρέμβουν και να μας παράσχουν τουλάχιστον μεσοπρόθεσμη ανακούφιση από την πλευρά τους», πρόσθεσε.
Ακόμη και αν η αντεπίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη επιτρέπει στην Ουκρανία να σημειώσει στρατιωτικά κέρδη ή ακόμη και να επιτύχει τη νίκη, η ειρήνη δεν θα είναι φθηνή. «Θα είναι ένα τεράστιο έλλειμμα, διότι ακόμη και αν περιμένουμε να μειωθεί το ποσό των χρημάτων που δαπανάται για τη στρατιωτική εκστρατεία, την επόμενη ημέρα … οι κοινωνικές και ανθρωπιστικές ανάγκες θα είναι τεράστιες».
Ο Μαρτσένκο αντιτάχθηκε επίσης στην ιδέα, που διατυπώθηκε από αξιωματούχους της ΕΕ, ότι η δημοσιονομική στήριξη θα πρέπει να καταργηθεί γρήγορα κατά τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια και να αντικατασταθεί με δάνεια και εγγυήσεις για ιδιωτικές επενδύσεις.
«Ίσως έχουμε κάποια επενδυτική έκρηξη στην Ουκρανία, τα φορολογικά έσοδα θα αυξηθούν δύο φορές και θα μπορέσουμε να καλύψουμε μόνοι μας τις βασικές μας ανάγκες. Αλλά για να είμαι ειλικρινής μαζί σας, μοιάζει με κάτι μαγικό. Και εγώ δεν είμαι μάγος».
Πηγή: Politico