Skip to main content

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο πάει σε αντεπίθεση, η ΕΕ ετοιμάζει πακέτο βοήθειας

Governor of Dnipropetrovsk Regional Military-Civil Administration Serhii Lysak via Telegram/Handout via REUTERS

Η ΕΕ έχει εγκρίνει σχεδόν 38 δισ. ευρώ σε οικονομική βοήθεια για την Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να ανακοινώσει πακέτο οικονομικής βοήθειας περίπου 50 δισ. ευρώ (55 δισεκατομμύρια δολάρια) για να στηρίξει την Ουκρανία την ώρα που η χώρα ξεκινά την κρίσιμη αντεπίθεσή της προκεικμένου να ανακαταλάβει εδάφη που ελέγχονται από τη Μόσχα.

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα βοηθήσει στη χρηματοδότηση των τρεχουσών δαπανών της ουκρανικής κυβέρνησης και θα πληρώσει για επείγουσες προτεραιότητες ανασυγκρότησης, αναφέρουν στο πρακορείο Bloomberg άτομα με γνώση του θέματος.

Το πακέτο αναμένεται να ανακοινωθεί την Τρίτη πριν από τη διεθνή σύνοδο δωρητών που διοργανώνεται αυτή την εβδομάδα στο Λονδίνο.

Η Κομισιόν θα προσφέρει τη βοήθεια με τη μορφή επιχορηγήσεων, δανείων με ευνοϊκούς όρους και εγγυήσεων, σύμφωνα πάντα με τις πηγές του Bloomberg που σημειώνει ότι το πακέτο βοήθειας έρχεται σε μια κομβική στιγμή του πολέμου, με τις δυνάμεις της Ουκρανίας να έχουν ξεκινήσει την πολυαναμενόμενη εαρινή επιχείρηση αντεπίθεσης.

Η ουκρανική κυβέρνηση υπολογίζει στην αντεπίθεση αφενός για να διεκδικήσει τα ουκρανικά εδάφη που ελέγχουν οι ρωσικές δυνάμεις, αφετέρου ηια να ενθαρρύνει τους συμμάχους να συνεχίσουν να παρέχουν την απαραίτητη υποστήριξη στο Κίεβο, παρά τις πιέσεις για διαπραγματεύσεις μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.

Το ευρωπαϊκό πακέτο θα καλύπτει την περίοδο 2024-2027. Ετησίως θα παρέχει ετησίως λιγότερα από τα περίπου 18 δισ. ευρώ σε οικονομική βοήθεια που προσφέρει φέτος η ΕΕ. Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει υπολογίσει ότι το κόστος ανοικοδόμησης της Ουκρανίας μπορεί να ανέλθει σε 411 δισ. δολάρια. Το σχέδιο της Κομισιόν έρχεται επίσης σε μια ευαίσθητη στιγμή για την ΕΕ, καθώς τα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν πρόσθετο κόστος δανεισμού για τη χρηματοδότηση των τεράστιων δαπανών που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid και της ενεργειακής κρίσης.

Σε αντίθεση με προηγούμενα οικονομικά πακέτα για την Ουκρανία, το νέο πακέτο θα χρηματοδοτηθεί μέσω συνεισφορών από τα κράτη μέλη αντί από δανεισμό από τις αγορές, ανέφερε μία πηγή του Bloomberg.  Το πακέτο επιδιώκει να συγκεντρώσει τη βοήθεια που χρησιμοποιείται για την πληρωμή μισθών, συντάξεων και ορισμένων δημόσιων υπηρεσιών με το κόστος που σχετίζεται με την ανοικοδόμηση βασικών υποδομών, σύμφωνα με τις πηγές του πρακτορείου.

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη έχουν εγκρίνει σχεδόν 38 δισ. ευρώ σε οικονομική βοήθεια για την Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου.