Skip to main content

Ο Μακρόν θέλει να γραφτεί στο Παρίσι το νέο Bretton Woods

Ludovic Marin/Pool via REUTERS

Οι περισσότεροι ηγέτες συμφωνούν ότι οι θεσμοί του Bretton Woods είναι ώριμοι για μια ανανέωση που αντικατοπτρίζει την τρέχουσα πραγματικότητα. Η συμφωνία δεν θα είναι εύκολη υπόθεση

Οι ηγέτες της παγκόσμιας κοινότητας συγκεντρώνονται στο Παρίσι αυτή την εβδομάδα, με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, να επιδιώκει να εξασφαλίσει στήριξη στο όραμά του για μία νέα παγκόσμια αρχιτεκτονική χρηματοδότησης. Οι περισσότεροι ηγέτες συμφωνούν ότι οι θεσμοί του Bretton Woods είναι ώριμοι για μια ανανέωση που αντικατοπτρίζει την τρέχουσα πραγματικότητα. Αλλά η συμφωνία δεν θα είναι εύκολη απόφαση.

Η Σύνοδος Κορυφής του Μακρόν για το Παγκόσμιο Σύμφωνο Χρηματοδότησης στοχεύει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι πολυμερείς θεσμοί και έχει ως στόχο την πιο ουσιαστική υποστήριξη των φτωχών εθνών, αλλά και την αντιμετώπιση απειλών όπως η κλιματική αλλαγή και οι μελλοντικές πανδημίες. Θα αντιμετωπίσει ζητήματα που κυμαίνονται από τη μεταρρύθμιση των διεθνών αναπτυξιακών τραπεζών έως τη χρηματοδότηση πράσινων υποδομών και την κινητοποίηση κεφαλαίων για χώρες ευάλωτες σε ακραία καιρικά φαινόμενα.

Η συνάντηση έρχεται σε μια επισφαλή στιγμή για πολλά έθνη στον λεγόμενο Παγκόσμιο Νότο, τα οποία βαρύνονται με τεράστια χρέη, εμφανίζουν πολύ υψηλά ποσοστά φτώχειας και καλούνται την ίδια ώρα να προστατευτούν από το μεταβαλλόμενο κλίμα. Η υποστήριξή τους αποτελεί βασικό στρατηγικό στόχο για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ειδικά καθώς επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη οικονομική επιρροή του Πεκίνου στον αναπτυσσόμενο κόσμο, αλλά και να αποτρέψουν ένα κύμα μεταναστευτικών ροών λόγω της κλιματικής αλλαγής. Η Κίνα έχει αναδειχθεί στον μεγαλύτερο επίσημος πιστωτή πολλών από τα φτωχότερα έθνη στον κόσμο.

Η Γαλλία θέλει να καταδείξει ότι οι συγκεκριμένες χώρες μπορούν να στραφούν στη G7 και όχι στην Κίνα. Η πρόκληση είναι να παρασχεθεί ουσιαστική χρηματοδότηση για τη διευκόλυνση της πράσινης μετάβασης χωρίς να αφαιρεθεί η εστίαση από την καταπολέμηση της φτώχειας.

Αν και η Σύνοδος Κορυφής δεν αναμένεται να αποδώσει σημαντικές αποφάσεις, θεωρείται ορόσημο στην πορεία προς την επίτευξη προόδου σε πολλά βασικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της ελάφρυνσης του χρέους και να ανοίξει τον δρόμο για τη χάραξη συγκεκριμένων πολιτικών στις επερχόμενες διεθνείς συναντήσεις, όπως δήλωσε στο Bloomberg ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Οι συνομιλίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συναίνεση για μια λίστα στόχων και ένα χρονοδιάγραμμα.

Το σημαντικότερο, όπως επισημαίνει το Bloomberg, είναι ότι θα πρόκειται για μια σπάνια περίπτωση, στην οποία οι επικεφαλής των μεγάλων πλούσιων πιστωτών χωρών, από εκείνες που συμμετέχουν στη Λέσχη του Παρισιού μέχρι την Κίνα ή τη Σαουδική Αραβία, θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με ομοτίμους τους από χώρες χαμηλού εισοδήματος καθώς και τους επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Η Σύνοδος Κορυφής του Παρισιού είναι μια ευκαιρία να οικοδομηθεί και να διατηρηθεί η δυναμική για τη μεταρρύθμιση της διεθνούς χρηματοοικονομικής αρχιτεκτονικής», δήλωσε η Στέφανι Σίγκαλ, ανώτερη συνεργάτης στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών και πρώην αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών.

Συμμετοχή ΗΠΑ και Κίνας

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τις ΗΠΑ, οι οποίες βσε εκκλήσεις για αναθεώρηση πολυμερών αναπτυξιακών ιδρυμάτων όπως η Παγκόσμια Τράπεζα για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων και την επιτάχυνση της ροής ιδιωτικών κεφαλαίων προς τις φτωχές και αναδυόμενες οικονομίες για χρηματοδότηση και ανάπτυξη για το κλίμα.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, η οποία θα παραστεί στη συνάντηση του Παρισιού, έχει ζητήσει ταχεία δράση για την παροχή ελάφρυνσης του χρέους σε χώρες όπως η Ζάμπια και η Σρι Λάνκα – οι πρόεδροι των οποίων θα είναι επίσης παρόντες.

Στις συζητήσεις αναμένεται να συμμετάσχει και ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ. Είναι η πρώτη φορά εδώ και μήνες που υψηλόβαθμος Κινέζος αξιωματούχος παρευρίσκεται σε πολυμερείς συνομιλίες για αυτά τα θέματα μαζί με τις ΗΠΑ.