Στην αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης των επιτοκίων της προχωρά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δείχνοντας επίσης την προθυμία της να συνεχίσει την πορεία αντιμετώπισης του πληθωρισμού, ακόμη και αν η ευρωζώνη έχει εισέλθει σε τεχνική ύφεση, δήλωσαν στη «Ναυτεμπορική» ευρωπαϊκές πηγές, εν αναμονή της συνέντευξης Τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ.
«Το θέμα της συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΚΤ αφορά περισσότερο τα μηνύματα που θα στείλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη νομισματική πορεία τους επόμενους μήνες», τονίζουν οι ίδιες πηγές.
Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένεται να επιβεβαιώσει επίσης ότι δεν θα επανεπενδύσει τα ομόλογα που αποκτήθηκαν από την ΕΚΤ κατά τη διάρκεια ετών χαμηλού πληθωρισμού.
Μετά από μια δεκαετία φθηνού χρήματος, η ΕΚΤ ξεκίνησε έναν άνευ προηγουμένου γύρο νομισματικής σύσφιξης για να αντιμετωπίσει την άνοδο των τιμών καταναλωτή στον απόηχο της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία. Έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 3,75 ποσοστιαίες μονάδες από τον περασμένο Ιούλιο.
Το θέμα της συνεδρίασης της Πέμπτης αφορά περισσότερο τα μηνύματα που θα στείλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη νομισματική πορεία τους επόμενους μήνες.
«Η απόφαση της Fed να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια μετά από 10 συνεχόμενες αυξήσεις θα μπορούσε να επηρεάσει τις κινήσεις της ΕΚΤ, αλλά η Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να επαναλάβει στη συνέντευξη Τύπου ότι «η ΕΚΤ έχει ακόμα κάποιο δρόμο μπροστά της» για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, χωρίς να ξεκαθαρίζει πάντως αν θα ακολουθήσει μια νέα αύξηση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση, τον Ιούλιο», σημειώνουν στην «Ν» οι ίδιες πηγές.
Σταθερά στον στόχο του 2%
Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε τον Μάιο στο 6,1% σε διάστημα ενός έτους- πολύ μακριά από το αρνητικό ρεκόρ του 10,6%, τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά εξακολουθεί να είναι ακόμη πολύ μακριά από τον στόχο του 2% που επιδιώκει η ΕΚΤ.
Για να αποφασίσει για πόσο καιρό η νομισματική πολιτική θα παραμείνει περιοριστική, η ΕΚΤ θα βασιστεί ιδιαίτερα στις οικονομικές της προβλέψεις, οι οποίες επικαιροποιήθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς η πρόβλεψη είναι για πληθωρισμό στο 5,3% φέτος στην ευρωζώνη και υποχώρηση στο 2,1% το 2025.
Η πρόβλεψη επίσης για ανάπτυξη για το 2023, είναι σήμερα στο 1%, αλλά θα μπορούσε να αναθεωρηθεί προς τα κάτω, καθώς το ΑΕΠ των 20 χωρών μελών της ευρωζώνης μειώθηκε κατά 0,1% μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου, μετά από παρόμοια πτώση το προηγούμενο τρίμηνο, που σηματοδοτεί την είσοδο της ευρωζώνης σε ύφεση.
Επιτόκια: Έρχεται νέα αύξηση- Οι επιπτώσεις σε δανειολήπτες και καταθέτες
Αυτό οφείλεται κυρίως στο οικονομικό βάρος της Γερμανίας, της οποίας το ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί τα δύο τελευταία τρίμηνα.
«Η ΕΚΤ παίζει την αξιοπιστία της στον αγώνα για την αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών και δεν έχει άλλη επιλογή στο άμεσο μέλλον από το να “αυστηροποιήσει” περαιτέρω τη νομισματική της πολιτική, χωρίς συμβιβασμούς», εκτιμά ο Φρανκ Ντιξκμιέ, διευθυντής διαχείρισης ομολόγων της Allianz Global.
Διαβάστε επίσης:
Ο επίμονος πληθωρισμός φέρνει νέες αυξήσεις επιτοκίων από Fed και ΕΚΤ