Τις εξαγωγές πετρελαίου προς την Βόρεια Κορέα ξεκίνησε τον Δεκέμβριο η Ρωσία, σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία μαρτυρούν ότι πρόκειται για το πρώτο τέτοιο φορτίο από το 2020, δεδομένου ότι οι δύο αυτές χώρες άρχισαν να εμβαθύνουν τους δεσμούς τους, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να επισημαίνουν τους κινδύνους από τις προμήθειες όπλων στην Μόσχα.
Η Βόρεια Κορέα επιδιώκει στενότερες σχέσεις με το Κρεμλίνο και υποστήριξε την Μόσχα όταν πέρυσι εισέβαλε στην Ουκρανία, επικρίνοντας την «ηγεμονική πολιτική» όπως την αποκαλεί, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Δύσης.
Η Ρωσία εξήγαγε 67.000 βαρέλια διυλισμένου πετρελαίου στην βόρειο Κορέα μέχρι τον Απρίλιο και είναι οι πρώτες παραδόσεις που αναφέρθηκαν στα Ηνωμένα Έθνη από τότε που η Μόσχα είχε δηλώσει ότι απέστειλε στην Βόρεια Κορέα 255 βαρέλια διυλισμένου πετρελαίου τον Αύγουστο του 2020.
Σύμφωνα με τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει ο ΟΗΕ στην Πιονγιάνγκ για το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα της, οι χώρες υποχρεούνται να αναφέρουν τις μηνιαίες πωλήσεις διυλισμένου πετρελαίου στην επιτροπή κυρώσεων για την Βόρεια Κορέα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Οι πωλήσεις πετρελαίου άρχισαν λίγο μετά την επανέναρξη της σιδηροδρομικής επικοινωνίας μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας τον Νοέμβριο για πρώτη φορά από το 2020, ενισχύοντας τις προσδοκίες για επανεκκίνηση του εμπορίου.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν ότι η Βόρεια Κορέα σχεδιάζει να στείλει περισσότερα όπλα στην Ρωσία, δήλωσε χθες ένας εκπρόσωπος του Στέiτ Ντιπάρτμεντ, αφότου ο ηγέτης της Κιμ Γιονγκ Ουν υποσχέθηκε να ενισχύσει την στρατηγική συνεργασία με την Μόσχα.
Παρότι η Πιονγιάνγκ αρνείται ότι έχει πωλήσει όπλα στην Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαίωσαν ότι η Βόρεια Κορέα έχει στείλει τον Νοέμβριο όπλα, συμπεριλαμβανομένων ρουκετών και πυραύλων του Στρατού ξηράς, στην μισθοφορική ομάδα Wagner που υποστηρίζεται από το Κρεμλίνο.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters