Skip to main content

Τζακ Ντόρσεϊ: Ινδία, Τουρκία και Νιγηρία έχουν απειλήσει να κλείσουν το Twitter

Το Twitter είχε αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο κλεισίματος σε Ινδία,  Νιγηρία και Τουρκία, όπως έκανε γνωστό ο συνιδρυτής του Τζακ Ντόρσεϊ. Σύμφωνα με τον Ντόρσεϊ, οι αρχές των τριών αυτών χωρών έχουν απειλήσει στο παρελθόν να κλείσουν το Twitter, αν το μέσο κοινωνικής δικτύωσης δεν δεχθεί να συμμορφωθεί με τις εντολές τους και να περιορίσει την πρόσβαση σε συγκεκριμένους λογαριασμούς

Ο Ντόρσι αποχώρησε από τη διεύθυνση του Twitter το 2021 και το 2022 αγόρασε την πλατφόρμα ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ.

«Η Ινδία για παράδειγμα, η Ινδία είναι μια χώρα που μας έχει ζητήσει πολλές φορές (να περιορίσουμε την πρόσβαση σε λογαριασμούς) που αφορούσαν το κίνημα διαμαρτυρίας των γεωργών, συγκεκριμένων δημοσιογράφων που επέκριναν την κυβέρνηση», δήλωσε σε συνέντευξή του στην ειδησεογραφική εκπομπή Breaking Points του YouTube.

Οι Ινδοί γεωργοί τερμάτισαν τις κινητοποιήσεις τους, που διήρκεσαν σχεδόν έναν χρόνο στο τέλος του 2021, αφού η ινδική κυβέρνηση δέχθηκε να υποχωρήσει σε κάποια ζητήματα. Οι διαδηλώσεις αυτές ήταν μεταξύ των μεγαλύτερων που έχει αντιμετωπίσει ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι.

«Με ξεκάθαρους τρόπους όπως: ‘Θα κλείσουμε το Twitter στην Ινδία’, η οποία είναι μια μεγάλη αγορά για εμάς. ‘Θα κάνουμε επιδρομές στα σπίτια των εργαζομένων σας’, κάτι που έκαναν. ‘Θα κλείσουμε τα γραφεία σας’. Και αυτά στην Ινδία, μια δημοκρατική χώρα», κατήγγειλε ο Ντόρσεϊ.

Τα σχόλια του Ντόρσεϊ θέτουν και πάλι την προσοχή στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τεχνολογικοί γίγαντες που λειτουργούν υπό την κυριαρχία του Μόντι. Η κυβέρνησή του έχει συχνά επικρίνει την Google, το Facebook και το Twitter ότι δεν κάνουν αρκετά για να αντιμετωπίσουν το ψεύτικο ή «αντι-ινδικό» περιεχόμενο στις πλατφόρμες τους ή ότι δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες.

 «Κατάφωρα ψέματα»: Πώς αντέδρασε στις καταγγελίες η Ινδία

Μετά τις αποκαλύψεις του Ντόρσεϊ, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι αντέδρασε χαρακτηρίζοντας τους ισχυρισμούς του «κατάφωρα ψέματα».

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Τεχνολογίας και κορυφαίος αξιωματούχος στην κυβέρνηση του Μόντι Ραζίβ Τσαντρασεχάρ επιτέθηκε στον Ντόρσεϊ, αναφέροντας: «Κανείς δεν πήγε φυλακή ούτε “έκλεισε” το Twitter. Το καθεστώς του Ντόρσεϊ στο Twitter είχε πρόβλημα να αποδεχτεί την κυριαρχία του ινδικού νόμου».

Ο Τσαντρασεχάρ είπε ότι το Twitter υπό τον Ντόρσεϊ και την ομάδα του είχε επανειλημμένως παραβιάσει την ινδική νομοθεσία. Δεν κατονόμασε τον Μασκ, αλλά πρόσθεσε ότι το Twitter συμμορφώνεται από τον Ιούνιο του 2022.

Τι είπε για Τουρκία και Νιγηρία

Ο Ντόρσεϊ ανέφερε επίσης παρόμοιες πιέσεις από τις κυβερνήσεις στην Τουρκία και τη Νιγηρία, οι οποίες έχουν περιορίσει την πρόσβαση στο μέσο κατά περιόδους.

«Η περίπτωση της Τουρκίας μοιάζει πολύ (με της Ινδίας), είχαμε τόσα αιτήματα από την Τουρκία. Πολεμήσαμε εναντίον της Τουρκίας στα δικαστήριά της και συχνά κερδίσαμε, αλλά μας απειλούσαν συνεχώς ότι θα μας κλείσουν», εξήγησε.

Ο Ντόρσεϊ πρόσθεσε ότι η κατάσταση στη Νιγηρία ήταν τέτοια που το Twitter δεν μπορούσε καν να στείλει εργαζόμενους στη χώρα καθώς ανησυχούσε για τη μεταχείρηση που θα είχαν από τη νιγηριανή κυβέρνηση.

Οι νιγηριανές αρχές ανέστειλαν την πρόσβαση στο Twitter το 2021 αφού το μέσο απέσυρε μία ανάρτηση του τότε προέδρου Μουχαμάντου Μπουχάρι. Η απαγόρευση ήρθη στις αρχές του 2022 όταν το Twitter δέχθηκε, μεταξύ άλλων, να ανοίξει γραφείο στη Νιγηρία, έπειτα από συμφωνία στην οποία κατέληξε με τη κυβέρνηση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ