Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκιά της η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη σε διάρκεια παύση επιτοκίων τα τελευταία επτά χρόνια.
Ειδικότερα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής διατήρησαν την Παρασκευή το επιτόκιο αναφοράς στο 7,5%, στο ίδιο επίπεδο δηλαδή που είναι από τον Σεπτέμβριο, σε μια απόφαση που δεν αποτελεί έκπληξη για τους οικονομολόγους.
Η κεντρική τράπεζα «διατηρεί ανοιχτή την προοπτική αύξησης του βασικού επιτοκίου στις επόμενες συνεδριάσεις της» για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί κοντά στο 4% το επόμενο έτος και μετά, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
«Η επιτάχυνση των δημοσιονομικών δαπανών, η επιδείνωση των όρων του εξωτερικού εμπορίου και η κατάσταση στην αγορά εργασίας παραμένουν παράγοντες που λειτουργούν υπέρ του πληθωριστικού κινδύνου», σημειώνεται επίσης. «Το συνολικό ισοζύγιο των κινδύνων πληθωρισμού έχει κλίνει ακόμη περισσότερο προς τα πάνω».
Η ρωσική κεντρική τράπεζα γίνεται όλο και πιο προσεκτική αναφορικά με τους κινδύνους που εγκυμονούν οι πληθωριστικές τάσεις σε μια περίοδο σημαντικών κρατικών δαπανών, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg.
Εκτιμάει παράλληλα πως αν και η ανακοίνωση προδιαθέτει για γερακίσιες διαθέσεις, δεν αναμένεται να προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων προς το παρόν. «Ιστορικά είχε την τάση να περιμένει έως ότου ο ρυθμός λειτουργίας του πληθωρισμού ξεπεράσει τον στόχο του για 3-4 μήνες προτού αυξήσει τα ποσοστά».
Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός αρχίζει τώρα να επιταχύνεται. Σε εβδομαδιαία βάση, η αύξηση των τιμών εκτινάχθηκε από σχεδόν μηδέν στο 0,2% το επταήμερο που έληξε στις 5 Ιουνίου. Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό για ένα επόμενο έτος, βασικός παράγοντας για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, αυξήθηκαν τον Μάιο για πρώτη φορά σε τρεις μήνες.
Όμως, παρά τις προειδοποιήσεις για σοβαρές ελλείψεις εργατικού δυναμικού και την απειλή που τίθεται στις τιμές από την αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών, η επικεφαλής της ρωσικής κεντρικής τράπεζας Ελβίρα Ναμπιουλίνα πιθανώς έχει την πολυτέλεια να περιμένει καθώς ο πληθωρισμός μόλις που αρχίζει να δείχνει σημάδια επιτάχυνσης.
naftemporiki.gr