Τι και εάν η χώρα τους έρχεται αντιμέτωπη με κυρώσεις από τον δυτικό κόσμο. Οι Ρώσοι ολιγάρχες εξακολουθούν να βλέπουν το χρήμα να ρέει, μέσω μερισμάτων από τις ενεργειακές, μεταλλευτικές και άλλες βιομηχανίες τους, που αποδεικνύονται ανθεκτικές στις γεωπολιτικές εντάσεις και την προσπάθεια απομόνωση της Ρωσίας.
Πέντε δισεκατομμυριούχοι στους κλάδους πετρελαίου, νικελίου και λιπασμάτων είναι οι κορυφαίοι παραλήπτες μερισμάτων, έχοντας λάβει περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια από τις αρχές του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. To «πρόβλημά» τους; Δεν μπορούν να ξοδέψουν τα χρήματα αυτά σε ακίνητα, γιοτ, άλλες πολυτελείς απολαύσεις ή επενδύσεις σε αθλητικούς συλλόγους και εταιρείες στο εξωτερικό. Κάνουν έτσι κάτι που τα τελευταία χρόνια είχαν σταματήσει. Επενδύουν στις τοπικές επιχειρήσεις, στις οποίες άλλοτε δεν έστρεφαν το βλέμμα.
«Είναι μία ένδειξη του πώς η ρωσική ελίτ προσαρμόζεται στην μεταπολεμική πραγματικότητα» σχολιάζει το ειδησεογραφικό δίκτυο. «Οι δυτικές κυρώσεις έχουν επί της ουσίας κλείσει την πόρτα σε Ρώσους δισεκατομμυριούχους και τους έχουν σπρώξει πιο κοντά στα χέρια του Κρεμλίνου. Αυτό, φυσικά, ενισχύει τον έλεγχο της Μόσχας επί του πλούτου τους και στηρίζει το αίτημα του Πούτιν για επιστροφή των κεφαλαίων στην πατρίδα» σημειώνει η Λιάνα Σέμτσουκ, αναλύτρια στη συμβουλευτική βρετανική εταιρεία Sibylline.
Ο Βάγκιτ Αλεκπέροφ, ο συνιδρυτής της Lukoil, της δεύτερης μεγαλύτερης πετρελαϊκής στη χώρα, φέρεται να έχει καταθέσει προσφορά πολλών δισεκατομμυρίων για την εξαγορά πλειοψηφίου μεριδίου στην κυρίαρχη μηχανή αναζήτηση της Ρωσίας, τη Yandex. Αν τελικά πραγματοποιήσει την επένδυση, θα είναι η πρώτη μεγάλη για τον Ρώσο μεγιστάνα εκτός του πετρελαϊκού κλάδου.
Ακόμη ένα παράδειγμα είναι ο Βλαντίμιρ Ποτάνιν, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας και μεγαλύτερος μέτοχος του μεταλλευτικού κολοσσού MMC Norilsk Nickel PJSC. Μπήκε στον χώρο της χρηματοοικονομικής, εξαγοράζοντας μερίδιο 35% στην TCS Group Holding Plc, γνωστή ως Tinkoff Bank, μία από τις μεγαλύτερες fintech επιχειρήσεις της Ρωσίας. Επίσης εξαγόρασε την Rosbank από τη Societe Generale μέσω της εταιρείας συμμετοχών Interros, ενώ είναι και ένας από τους μνηστήρες για τη Yandex μαζί με τον Αλεκπέροφ.
Για τους δισεκατομμυριούχους της ενέργειας, όπως οι Αλεκπέροφ, Λεονίντ Μίκελσον και Γενάδι Τιμσένκο, τα μεγάλα μερίσματα ήταν το «δώρο» της απογείωσης των τιμών μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Novatek, η μεγαλύτερη παραγωγός LNG της χώρας, έδωσε στους μετόχους της το υψηλότερο μέρισμα όλων των εποχών, ενώ η Lukoil ετοιμάζεται να καταβάλει το δεύτερο μεγαλύτερο μέρισμα Ο Αντρέι Γκούριεφ της βιομηχανίας λιπασμάτων Phosagro επίσης είχε κέρδη – ρεκόρ φέτος.