Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αυξήσει ακόμη δύο φορές τα επιτόκια, στις δύο επόμενες συνεδριάσεις κατά 50 μονάδες βάσης, ώστε να φθάσουν στο 3,75% , εκτιμούν οι αναλυτές της Goldman Sachs.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι στη συνεδρίαση της 15ης Ιουνίου, η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης και άλλο τόσο στη σύνοδο του Ιουλίου.
«Ενώ ο βασικός πληθωρισμός συνεχίζει να μειώνεται από την κορύφωσή του μετά την πανδημία, παραμένει αυξημένος και η ισχυρή αύξηση των μισθών θα μπορούσε να ωθήσει τον πληθωρισμό του τομέα των υπηρεσιών ακόμη πιο ψηλά», αναφέρουν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας σε ένα σχόλιο.
Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη τους επόμενους 12 μήνες μειώθηκαν στο 4,1% από 5% τον Μάρτιο, όπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ. Για τα επόμενα τρία χρόνια, μειώθηκαν από 2,9% σε 2,5%,πλησιάζοντας πιο κοντά στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.
Ο Κλάας Κνοτ, πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, μιλώντας σε εκδήλωση στο Λουξεμβούργο, τόνισε ότι η ΕΚΤ «θα πρέπει να συνεχίσει να συσφίγγει τη νομισματική πολιτική για όσο διάστημα χρειαστεί , έως ότου δούμε τον πληθωρισμό να επιστρέψει στο στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα.»
Λαγκάρντ: «Οι κυβερνήσεις στην ευρωζώνη να αποσύρουν άμεσα τα μέτρα στήριξης»
Ο Κνοτ , που ανήκει στην πτέρυγα των «γερακιών» στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, είπε ότι περαιτέρω αυξήσεις πρέπει να εφαρμοστούν « βήμα προς βήμα», καθώς «όσο πιο αυστηρή γίνεται η νομισματική πολιτική, τόσο ισχυρότερη είναι η μετάδοσή της στην παραγωγή και τις τιμές». Σε κάθε βήμα, «το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα πρέπει να συνεχίσει να προσαρμόζεται στο πλαίσιο των υψηλότερων επιτοκίων» πρόσθεσε Αναφερόμενος στις τιμές καταναλωτή, ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης υπενθύμισε ότι ο συνολικός πληθωρισμός ήταν 10,6% στο αποκορύφωμά του, ενώ τώρα έχει υποχωρήσει στο 6,1%. «Σαφώς αυτό είναι ακόμα πολύ υψηλό ποσοστό, αλλά πιστεύω ότι, ελλείψει περαιτέρω κλυδωνισμών στην προσφορά, τα χειρότερα έχουν τελειώσει όσον αφορά την άμεση επίπτωση στην αγοραστική δύναμη των πολιτών μας «, τόνισε ο Κνοτ.
Ο Ολλανδός τραπεζίτης προειδοποίησε ότι απαιτείται «μεγάλη προσοχή, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός ήταν υψηλός για μεγάλο χρονικό διάστημα και οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις έχουν συσσωρευτεί . Ως αποτέλεσμα, βλέπουμε τώρα δευτερογενείς επιπτώσεις: οι τιμές της ενέργειας έχουν βρει τον δρόμο τους σε άλλα είδη του καταναλωτικού καλαθιού, αλλά οι μισθοί και οι υπηρεσίες ειδικότερα, έχουν παραλάβει τη δάδα του πληθωρισμού. Οι πιέσεις των τιμών σε αυτούς τους τομείς είναι πιθανό να αποδειχθούν πιο δύσκολο να ξεπεραστούν, καθώς μεταδίδονται ουσιαστικά στην πραγματική οικονομία», σημείωσε ο Κλάας Κνοτ.
Διαβάστε ακόμη
Goldman Sachs: «Βλέπει» ράλι στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών