Ένας γερμανικός ποδοσφαιρικός σύλλογος και ο πρόεδρός του είχαν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο σε ό,τι αφορά την προώθηση των ρωσικών συμφερόντων στη Γερμανία, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο, επί σχεδόν δύο δεκαετίες, ο Γερμανός δισεκατομμυριούχος Κλέμενς Τένις, μεγιστάνας της βιομηχανίας κρέατος, θεωρείτο φίλος της Ρωσίας. Μιλούσε με θερμά λόγια για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, υποστηρίζοντας ότι προμήθευε τον Ρώσο πρόεδρο με χοιρινό κρέας όποτε συναντιόντουσαν.
Το λογότυπο της ρωσικής κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom βρισκόταν στις φανέλες των παικτών της Σάλκε, του ποδοσφαιρικού συλλόγου πρόεδρος του οποίου ήταν ο Τένις. Και όταν άλλοι προειδοποιούσαν πως η Ρωσία γινόταν παγκόσμια απειλή, ο Τένις τάχθηκε στο πλευρό του Κρεμλίνου.
Οι δεσμοί Γερμανίας – Ρωσίας
Σύμφωνα με το Reuters, επί δεκαετίες η Ρωσία καλλιεργούσε σχέσεις με Γερμανούς βιομήχανους. Η Γερμανία έγινε ο σημαντικότερος δυτικός εταίρος της Ρωσίας και ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου.
Έγγραφα που επικαλείται το Reuters, καθώς και συνεντεύξεις με περισσότερα από 40 άτομα που είχαν άμεση γνώση των δραστηριοτήτων του Τένις ή των προσπαθειών της Gazprom να κερδίσει συμμάχους στη Γερμανία, περιγράφουν μια εικόνα για το πώς η Ρωσία έστρεψε αυτόν τον δεσμό προς όφελός της και πώς ο Τένις αποκόμισε εμπορικά οφέλη.
Η Σάλκε «όχημα» της εκστρατείας επιρροής
Κατά το δημοσίευμα, στο επίκεντρο της εκστρατείας επιρροής της Gazprom ήταν η ποδοσφαιρική ομάδα Σάλκε. Η Gazprom ήταν χορηγός της ομάδας από το 2006, ενώ στις σουίτες VIP του γηπέδου της Σάλκε, προσκαλούνταν συχνά πολιτικοί από διάφορες χώρες, καθώς και επιχειρηματίες. Το 2017, στο γήπεδο προωθούνταν διαφημίσεις του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, αν και δεν είχε λάβει ακόμη την τελική έγκριση από την αρμόδια γερμανική ρυθμιστική αρχή.
Ο Τένις, στο μεταξύ, επέκτεινε τις δραστηριότητές του στη Ρωσία, ανοίγοντας τον δρόμο και για άλλες γερμανικές εταιρείες. Πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι γερμανικές εταιρείες εξήγαγαν αγαθά αξίας σχεδόν 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, πολύ περισσότερα από οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό κράτος.
Η σχέση του Τένις με τον Πούτιν και άλλους κορυφαίους Ρώσους αξιωματούχους εξασφάλισε ειδική μεταχείριση για τις εταιρείες που ήλεγχε, σύμφωνα με συνεργάτες του. Αυτές οι εταιρείες έλαβαν πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ σε δάνεια από ρωσικές κρατικές τράπεζες και επιχορηγήσεις από το ρωσικό κράτος.
Η αλλαγή στάσης
Σήμερα, περισσότερο από ένα χρόνο μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, πολλοί στη Γερμανία επικρίνουν τη διατήρηση τόσο στενών δεσμών με τη Μόσχα. Μετά την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου 2022, το Βερολίνο άλλαξε ριζικά την εξωτερική και αμυντική του πολιτική. Οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου έχουν μειωθεί δραματικά και η Γερμανία προμηθεύει την Ουκρανία με άρματα μάχης και άλλα οπλικά συστήματα.
Από την πλευρά του, ο Τένις υποστηρίζει ότι οι σχέσεις του με τον Ρώσο πρόεδρο έχουν πλέον τελειώσει, με τον ίδιο να αποσύρεται από τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες στη Ρωσία. Παράλληλα, το εργοστάσιο κρέατος που διαθέτει στη δυτική Γερμανία απασχολεί δεκάδες Ουκρανούς που έχουν εγκαταλείψει τον πόλεμο.
Ο ίδιος ανέφερε στο Reuters ότι η συνεργασία της εταιρείας του με τη Ρωσία δεν διαφέρει από αυτή πολλών μεγάλων γερμανικών εταιρειών με τη Μόσχα. Όπως τόνισε, στις αρχές της δεκαετίας του 2000 υπήρχε μια πολιτική και οικονομική ώθηση για να βοηθηθεί η Ρωσία να αναπτύξει την οικονομία της.
«Αξίζει να θυμηθούμε ότι το 2006, η Μόσχα φιλοξένησε τη σύνοδο κορυφής της G8» και το 2011, η τότε καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είπε ότι ο Nord Stream δείχνει τη «δέσμευση της Γερμανίας για μια ασφαλή και ισχυρή εταιρική σχέση», σημείωσε ο Τένις. «Εκείνη την εποχή, οι επενδύσεις μας στη Ρωσία ήταν η σωστή απόφαση, οικονομικά και πολιτικά. Ωστόσο, με τη σημερινή γνώση και τον αδίστακτο, απάνθρωπο επιθετικό πόλεμο των Ρώσων στην Ουκρανία, αυτές οι δραστηριότητες πρέπει σαφώς να αξιολογηθούν διαφορετικά» σημείωσε.
Ο Γερμανός μεγιστάνας είπε επίσης ότι δεν ήταν ούτε φίλος ούτε σύμμαχος του Πούτιν και ότι τυχόν φτηνά δάνεια ή υποστήριξη για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες από το ρωσικό κράτος, ήταν συνήθης πρακτική για την ενθάρρυνση των επενδύσεων. Δεν υπήρχε ειδική μεταχείριση, διαβεβαίωσε.
Η αποχώρηση από τη Σάλκε και διακοπή της χορηγίας της Gazprom
Η Σάλκε διέκοψε τη χορηγική συμφωνία της με την Gazprom τέσσερις ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Σάλκε ανέφερε συνολική απώλεια 19,4 εκατομμυρίων ευρώ για το 2022, ένα έτος που χαρακτήρισε «εξαιρετικά δύσκολο» λόγω της απώλειας της χορηγίας της Gazprom και της πανδημίας.
Προηγουμένως, το 2020, ο Τένις παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της Σάλκε. Είχε προηγηθεί, λίγες ημέρες πριν την παραίτησή του, συγκέντρωση οπαδών της γερμανικής ομάδας, οι οποίοι τον καλούσαν να αποχωρήσει. Ο Τένις κατηγορήθηκε για ρατσισμό, με τον ίδιο να ζητεί συγγνώμη, ενώ είχε βρεθεί στο επίκεντρο και για τις εργασιακές πρακτικές σε εργοστάσιό του, στο οποίο υπήρξε συρροή κρουσμάτων κορωνοϊού το 2020.
Με πληροφορίες από Reuters