Skip to main content

Ρωσία: «Ωραίο μου πλυντήριο» και με τον χρυσό

Στον ίδιο δρόμο αποφυγής κυρώσεων, όπως με το πετρέλαιο

Την τακτική του «πλυντηρίου», ακολουθεί η Μόσχα και για τον χρυσό που εξορύσσει. Όπως είναι πλέον γνωστό οι κυρώσεις για το ρωσικό πετρέλαιο   αποφεύγονται με την εξαγωγή ρωσικού αργού πετρελαίου σε τρίτες χώρες, όπου το αργό πετρέλαιο διυλίζεται σε προϊόντα τα οποία στη συνέχεια εξάγονται και πωλούνται ως μη ρωσικής προέλευσης.

Σύμφωνα με το Κέντρο Έρευνας  για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα (CREA), τον ρόλο του «ξεπλύματος», αναλαμβάνουν κυρίως Κίνα, Ινδία, Τουρκία, και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προκαλώντας «τρύπα» στο καθεστώς των κυρώσεων.

Τον ίδιο δρόμο, σύντομα πήρε και ο ρωσικός χρυσός.

Οι βασικοί εισαγωγείς

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αυτή την στιγμή , έχουν γίνει βασικός εμπορικός κόμβος για τις ράβδες χρυσού, από τότε που οι δυτικές κυρώσεις έκλεισαν τις παραδοσιακές οδούς εξαγωγών.

Σύμφωνα τα  αρχεία των ρωσικών τελωνείων που επικαλείται το Reuters, το κράτος του Κόλπου εισήγαγε 75,7 τόνους ρωσικού χρυσού αξίας 4,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων – από μόλις 1,3 τόνους κατά τη διάρκεια του 2021.

Κίνα και Τουρκία ήταν οι επόμενοι μεγαλύτεροι προορισμοί του χρυσού, με εισαγωγές περίπου 20 τόνων από την καθεμία, μεταξύ της 24ης Φεβρουαρίου του  2022 και της 3ης Μαρτίου του 2023. Την δεδομένη χρονική στιγμή, οι τρεις χώρες αντιπροσώπευαν το 99,8% των ρωσικών εξαγωγών χρυσού

Τις ημέρες μετά την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία, πολλές τράπεζες, και εταιρείες εμπορίας πολύτιμων μετάλλων σταμάτησαν να διακινούν ρωσικό χρυσό, ο οποίος συνήθως αποστέλλεται στο Λονδίνο, κέντρο συναλλαγών και αποθήκευσης χρυσού. Η London Bullion Market Association από τις 7 Μαρτίου 2022 απαγόρευσε την εισαγωγή ρωσικών ράβδων χρυσού ενώ μέχρι τα τέλη Αυγούστου, το ίδιο έκαναν, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ελβετία, Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδάς και Ιαπωνία.

Το κόλπο με το λιώσιμο

Οι Ρώσοι βρήκαν γρήγορα νέες αγορές και τρόπους να ξεγλιστρήσουν.

Ο Louis Marechal, ειδικός σε θέματα προμήθειας χρυσού στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, δήλωσε ότι οι ρωσικές ράβδες χρυσού  μπαινουν στην διαδικασία τήξης για να «ανασυσταθούν»  ώστε περάσουν ξανά στις αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης με την προέλευσή τους να αποκρύπτεται.

Σε μια προσπάθεια να απομονώσει περαιτέρω τη Ρωσία, η Ουάσινγκτον έχει προειδοποιήσει χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΑΕ και της Τουρκίας, ότι θα μπορούσαν να χάσουν την πρόσβασή τους στις αγορές της G7, εάν συνεργαστούν με οντότητες που υπόκεινται σε αμερικανικές κυρώσεις.

Η επιτροπή χρυσού της κυβέρνησης των ΗΑΕ επιχείρησε να διαψεύσει την ανάμιξή της, λέγοντας ότι το κράτος λειτουργεί με σαφείς και αξιόπιστες διαδικασίες κατά των παράνομων αγαθών, του ξεπλύματος χρήματος και των οντοτήτων στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή του το Reuters, η Ρωσία πραγματοποίησε εξαγωγές 116,3 τόνων μεταξύ 24 Φεβρουαρίου 2022 και 3 Μαρτίου αν και η Metals Focus εκτιμά ότι η Ρωσία παρήγαγε πέρυσι 325 τόνους χρυσού.

Ο υπόλοιπος χρυσός είτε παρέμεινε στη χώρα είτε εξήχθη μέσω ανεπίσημων συναλλαγών.

Οι περισσότερες από τις ρωσικές αποστολές χρυσού στην Κίνα κατευθύνθηκαν στο Χονγκ Κονγκ. Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι η συνεργασία της με τη Ρωσία “δεν θα επηρεάζεται από κανένα τρίτο μέρος».

Με έκπτωση

Ο διευθυντής εταιρείας που διακίνησε μεγάλες ποσότητες ρωσικού χρυσού στα ΗΑΕ δήλωσε στο Reuters ότι οι ρωσικές εταιρείες πωλούν ράβδους χρυσού με έκπτωση περίπου 1% σε σχέση με τις παγκόσμιες τιμές

Ο ίδιος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας ανέφερε επίσης ότι το μεγαλύτερο μέρος του χρυσού που η εταιρεία του απέστειλε στα ΗΑΕ προοριζόταν για λιώσιμο και «επανασύσταση».

naftemporiki.gr