Κάτι κινείται και πάλι στην υπόθεση της κατασκευής του αγωγού Eastmed: Η Eπιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ιταλικής Βουλής ενέκρινε ψήφισμα που ζητά από την κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι να κάνει διάλογο με την Ελλάδα και τις άλλες χώρες που συμμετέχουν στο έργο, για να αξιολογήσουν την κατασκευή του αγωγού, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο μέσω της Κύπρου και της Κρήτης στην ηπειρωτική Ευρώπη.
Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πάολο Φορμεντίνι που ανήκει στη Λέγκα, το ψήφισμα δεσμεύει την κυβέρνηση «να συνεχίσει τις κατάλληλες συζητήσεις με τις χώρες που εμπλέκονται στο έργο Eastmed για να αξιολογήσει την ανάπτυξή του ,με σκοπό να διαφοροποίηση των πηγών ενεργειακού εφοδιασμού, με βάση το διεθνές γεωπολιτικό πλαίσιο και τις συνθήκες τεχνικής και οικονομικής σκοπιμότητας».
«Πρέπει να δώσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή στις διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα στην ανατολική Μεσόγειο, μια κρίσιμη περιοχή για τους σκοπούς του εθνικού ενεργειακού εφοδιασμού και των παγκόσμιων πολιτικο-στρατηγικών ισορροπιών», αναφέρει το ψήφισμα της Eπιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων.
Υπέρ της απόφασης για την αναβίωση του Eastmed τάχθηκαν οι οι βουλευτές των κομμάτων της πλειοψηφίας , ενώ απείχε το Δημοκρατικό Κόμμα και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων. «Ελλάδα και Ιταλία μπορούν να συνεργαστούν ως δύο δυνητικοί ενεργειακοί κόμβοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τονίζουν στη «Ναυτεμπορική» παράγοντες που ασχολούνται με την ενέργεια, στη Ρώμη. «Υπάρχουν διαφορετικές ιδιαιτερότητες, αλλά ,εάν συνδυαστούν, προς το συμφέρον του ευρωπαϊκού πλαισίου ενεργειακής ασφάλειας, οι δυο χώρες θα μπορούσαν να αναπτύξουν ένα κοινό όραμα για τον Eastmed» τονίζουν στη «Ν», οι ίδιες πηγές.
H ΔΕΠΑ και η ιταλική Edison στηρίζουν την κοινοπραξία IGI Poseidon για την υλοποίηση του αγωγού EastMed.
Πιέζουν οι επιχειρήσεις
Ο Φαμπρίτσιο Μάτανα, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Edison της Gas Assets, έχει ζητήσει από την κυβέρνηση Μελόνι «να εκφράσει τη ρητή υποστήριξή της στην κατασκευή του αγωγού και να προωθήσει το έργο σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων ,τονίζεται ότι ο αγωγός Eastmed προτείνεται επίσης ως «στρατηγικός διάδρομος χρήσιμος για την προώθηση του δυναμικού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου χάρη στη μεταφορά πράσινων αερίων όπως το υδρογόνο».