Ο οίκος αξιολόγησης Fitch έθεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες υπό επιτήρηση λόγω της συνεχιζόμενης διαφωνίας για το χρέος και μιας επικείμενης χρεοκοπίας. Ως αποτέλεσμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να χάσουν την κορυφαία αξιολόγηση AAA για την πιστοληπτική τους ικανότητα, όπως ανακοίνωσε ο Fitch.
Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρθηκε στην πολιτική διαμάχη στην Ουάσιγκτον, η οποία αυτή τη στιγμή αποτρέπει την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους παρά την ενδεχόμενη χρεοκοπία που «πλησιάζει γρήγορα».
Ο Fitch ανακοίνωσε ότι εξακολουθεί να αναμένει λύση στη διαφορά χρέους πριν από την «Ημέρα Χ» – την ημέρα της αφερεγγυότητας. «Ωστόσο, πιστεύουμε ότι έχουν αυξηθεί οι κίνδυνοι ότι το όριο χρέους δεν θα αυξηθεί ή δεν θα ανασταλεί πριν από την Ημέρα X και ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε στη συνέχεια να αρχίσει να αθετεί ορισμένες από τις δεσμεύσεις της».
Ο χρόνος τελειώνει
Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν και οι Ρεπουμπλικάνοι διαφωνούν εδώ και μήνες για την αύξηση του ορίου χρέους. Χωρίς συμφωνία, οι ΗΠΑ απειλούνται με χρεοκοπία για πρώτη φορά στην ιστορία τους στις αρχές Ιουνίου, με δυνητικά καταστροφικές οικονομικές και χρηματοοικονομικές συνέπειες πολύ πέρα από τη χώρα. Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι από την 1η Ιουνίου μπορεί να είναι αυτή η λεγόμενη Ημέρα Χ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ήδη φτάσει στο νόμιμο όριο χρέους των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, τον Ιανουάριο. Έκτοτε, η κυβέρνηση των ΗΠΑ χρησιμοποιεί τα λεγόμενα έκτακτα μέτρα για να αποτρέψει την χρεοκοπία, αλλά οι επιλογές για κάτι τέτοιο εξαντλούνται σύντομα.
Οι Ρεπουμπλικάνοι αξιώνουν περικοπές κοινωνικών δαπανών, πολλών δισεκατομμυρίων προτού συμφωνήσουν να αυξήσουν το όριο χρέους. Το όριο χρέους των ΗΠΑ έχει ανασταλεί ή αυξηθεί 78 φορές από τους προέδρους και των δύο κομμάτων τις τελευταίες δεκαετίες – και με δικομματική πλειοψηφία. Φέτος, ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι απειλούν να μην υποχωρήσουν, διαθέτοντας πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, την οποία πέτυχαν στις ενδιάμεσες εκλογές το φθινόπωρο του 2022. Ο Μπάιντεν είναι έτοιμος να μειώσει τις δαπάνες, αλλά θέλει επίσης να αυξήσει τους φόρους στους πλούσιους και μεγάλες εταιρείες για να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Οι Ρεπουμπλικάνοι διαφωνούν κάθετα.